Mailen met… Carlijn Vis over Vrij spel

Foto: Tessa Posthuma de Boer

‘Vrij spel’ is de debuutroman van Carlijn Vis. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een verzetsvrouw, de laatste vrouwelijke Engelandvaarder die nog leeft. Aan Boekenblog vertelt de schrijfster hoe ze op dit idee is gekomen.

“Mijn oma heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gezeten. Ik was altijd geïntrigeerd door haar oorlogsverhalen, haar leven toen, de mensen die ze ontmoette, de angst die ze gekend moet hebben en haar vlucht van Nederland naar Engeland. Ik heb mijn oma alles gevraagd wat ik wilde weten en ze gaf op alles antwoord. Spannende verhalen, kleurrijke figuren en bovendien een stuk vaderlandse geschiedenis. En tussendoor zei ze dingen als: “Ik wil een tatoeage op mijn boezem” en “Ik zou wel een Porsche willen.” Op een gegeven moment besefte ik me dat ik de laatste ben die het verhaal van mijn oma van haar zelf kan horen en toen heb ik haar gevraagd of ik het op mocht schrijven. ‘Vrij spel’ is gebaseerd op de vele gesprekken die ik met haar heb gehad en is dus grotendeels waargebeurd.”

Wat kunnen de lezers verwachten van het boek?
“In het boek lopen twee verhaallijnen door elkaar heen. In de ene is Emma 17 jaar, eigenwijs en avontuurlijk als ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet gaat. Als de Gestapo op de stoep staat, besluit ze onder te duiken en naar Engeland te vluchten om zich daar bij de regering van koningin Wilhelmina aan te sluiten. Over de tocht doet ze 8 maanden en uiteraard verloopt deze niet altijd even soepel.

In de andere verhaallijn volgt de lezer Emma als ze 86 jaar is, nog steeds eigenwijs, ondernemend en met een uitgesproken mening: “Onderduikers helpen was het vrijwilligerswerk van toen”, ”Spiegels zijn voor onzekere mensen” en “Naar de spermabank, hoezo? Als het niet lukt ga je toch even langs bij de buurman?”.”

Heeft u een tip voor mensen die graag een boek willen schrijven?
“Reserveer een vaste dag of avond om te schrijven en verplaats deze niet voor sporten, borrelen of parachutespringen. Die dag is om te schrijven, en dan zal het lukken ook.”

Wat kunnen we de aankomende tijd nog meer van u verwachten?

“Ik ga binnenkort beginnen aan een tweede roman. Daarnaast wil ik graag mijn blog bijhouden en later als ik groot ben columns, interviews en korte verhalen schrijven.”
 
Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Op het nachtkastje het lievelingsboek van een vriendin van mij: ‘Alle verhalen‘ van Roald Dahl. Een dikke bundel korte verhalen: gek, hysterisch en rommelig. Ideaal om even in een andere wereld te komen voordat de luiken dichtgaan. Daarnaast: ‘Half Mens‘ van Maartje Wortel. Heel goed geschreven, alle zinnen die er staan, moeten er staan, niks is overbodig. Dat vind ik knap. En de hoofdpersoon is eigenaardig, daar houd ik ook van. ”

[isbn]9789025437855[/isbn]
 

Lees ook:Mailen met… Saskia Profijt over ‘Zwijgplicht’
Lees ook:Carlijn Vis laat belang zien van herdenken en vieren vrijheid
Lees ook:Mailen met Jette Carolijn van den Berg (+Win!)
Lees ook:Mailen met… Mirjam Brandenburg over Vondelingen
Lees ook:Marre van Dantzig schrijft verhalen over haar vader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.