Verfilming Finnegans Wake eenmalig in Nederland

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat James Joyce overleed. Een historische mijlpaal, want dat betekent dat zijn werk nu rechtenvrij is geworden; er wordt een hele stroom herdrukken en nieuwe Joyce-publicaties verwacht. Ter gelegenheid van het 70e sterfjaar van Joyce vertoont SLAU in samenwerking met het Louis Hartlooper Complex de unieke verfilming door Mary Ellen Bute van ‘Finnegans Wake’ uit 1965, met een inleiding door de Wake-vertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes.

‘Finnegans Wake’ is de laatste roman van James Joyce (1882-1941). Vanaf 1924 werd de roman in delen gepubliceerd; in 1939 verscheen de eerste complete uitgave. Het meesterwerk, vol neologismen, cryptische verwijzingen en woordspelingen in diverse talen, wordt over het algemeen opgevat als een zeer ontoegankelijk boek: moeilijk te begrijpen, onmogelijk te vertalen. Onzin volgens Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet die in 2002 hun veelgeprezen vertaling van ‘Finnegans Wake afleverden’. In een interview met De Volkskrant zei Henkes: “Het is alsof je in een kroeg bent in Dublin, waar je ingesponnen wordt door alle verhalen die er verteld worden. Geleidelijk aan begin je daar iets in te beluisteren dat je zeer bevalt. Misschien moet je de Wake vooral hóren. Het is eigenlijk één groot kletsverhaal, heel leuk, je hoort met wat een hartstocht er verteld wordt. Nee, de Wake is beslist een gezellig boek.”

SLAU Filmtheater: Passages from Finnegans Wake.
Inleiding door Wake-vertalers Bindervoet & Henkes
Maandag 19 december | 19:00 uur | Louis Hartlooper Complex | Utrecht
Entree: € 8,50 | Kaarten: www.hartlooper.nl | Meer informatie: www.slau.nl

Lees ook:W.F. Hermans bij de SLAU
Lees ook:Salman Rushdie ontvangt James Joyce-Award
Lees ook:Voorproefje: Joyce Maynard – Dochters van het land
Lees ook:Beter leren schrijven, lees deze wereldboeken
Lees ook:Wake-up call South Beach Dieet Arthur Agatston

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.