W.F. Hermans bij de SLAU

Bij de SLAU staat de maand mei in het teken van W.F. Hermans: op woensdag 16 mei is er een discussieavond in RASA rondom W.F. Hermans en de beeldvorming van de Tweede Wereldoorlog, op maandag 28 mei wordt de verfilming van een van Hermans’ meesterwerken ‘De donkere kamer van Damokles’ vertoont in het Louis Hartlooper Complex. Met dit programma loopt de SLAU vooruit op de Nederland Leest-campagne die in oktober plaatsvindt en geheel is gewijd aan Hermans’ ‘De donkere kamer van Damokles’.

Oorlogsmythen: W.F. Hermans en de Tweede Wereldoorlog
Met Arend Jan Heerma van Voss, Ewoud Kieft, Willem Otterspeer, Wilbert Smulders en Chris van der Heijden
Wo 16 mei | 20:00 uur | € 10 / 8 / 5 | RASA | Pauwstraat 13-a | Utrecht
Bibliotheekpashouders Utrecht: 2 kaarten voor de prijs van 1!

In ‘Oorlogsmythen’ (De Bezige Bij, april 2012) gaat Ewoud Kieft op zoek naar de manieren waarop de beeldvorming rond de Tweede Wereldoorlog in Nederland is veranderd, vanaf 1945 tot nu. Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek ontvangt de SLAU op 16 mei in RASA naast Ewoud Kieft, Hermans-biograaf Willem Otterspeer, historicus Chris van der Heijden en Hermansspecialist Wilbert Smulders. Onder leiding van Arend Jan Heerma van Voss gaan zij met elkaar in discussie over W.F. Hermans, de oorlog en de eeuwig voortdurende spanning tussen feit en fictie in de geschiedenis.

Het schrijverschap van Hermans vormt de rode draad in Oorlogsmythen, want de herinnering aan de oorlog heeft zich altijd afgespeeld in het schemergebied tussen feit en fictie, tussen waarheidsvinding en manipulatie; en Hermans heeft zich daar als geen andere schrijver mee bezig gehouden. Kieft gaat op zoek naar de manier waarop Hermans de Nederlandse mythen rond de Tweede Wereldoorlog ontmaskerde en stelt zich de vraag of Hermans zelf daadwerkelijk los kon komen van de morele kaders die de oorlog oplegde.

SLAU Filmtheater: W.F. Hermans
Verfilming van ‘De donkere kamer van Damokles’, inleiding door Ewoud Kieft
Ma 28 mei | 19:00 uur | € 8,50 | Louis Hartlooper Complex | Tolsteegbrug 1 | Utrecht

Maandag 28 mei wordt de verfilming van een van Hermans’ meesterwerken ‘De donkere kamer van Damokles’ vertoond in het Louis Hartlooper Complex. Fons Rademakers tekende voor de regie van de film, die verscheen onder de titel Als twee druppels water. Ewoud Kieft verzorgt een inleiding voorafgaand aan de film.

In ‘De donkere kamer van Damokles’ schetst Hermans een – zeker in 1958 – ongebruikelijk beeld van het Nederlands verzet tijdens de Duitse bezetting: in plaats van de onverschrokken helden die hun levens waagden voor volk en vaderland zijn het hier amateurs die de verzetsdaden uit persoonlijke motieven pleegden.

Lees ook:Verfilming Finnegans Wake eenmalig in Nederland
Lees ook:Tentoonstelling De donkere kamer van Hermans
Lees ook:Nederland Leest De donkere kamer van Damokles
Lees ook:Nederland Leest afgesloten met debat op ‘t Spui
Lees ook:W.F. Hermans-collectie brengt 25.000 euro op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.