Liddie Austin interviewt Connie Palmen bij SLAU

Het nieuwe boek van Connie Palmen is afgelopen vrijdag gepresenteerd. Maandag 21 november ontvangt de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) haar. Zij komt dan vertellen over ‘Logboek van een onbarmhartig jaar’, het verslag dat zij schreef van het jaar waarin zij haar partner Hans van Mierlo verloor. De verschijningsdatum van het boek ligt exact twee jaar nadat zij elkaar het ja-woord gaven.

Op 11 maart 2010, na een ziekbed van zes weken, overleed Hans van Mierlo op de intensive care afdeling van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. Anderhalve maand na het overlijden van haar man begint Connie Palmen aan een logboek, ‘geschreven met de pen op de huid van de pijn’. Palmen: “Ik noem het een logboek om die meisjesachtige term ‘dagboek’ te omzeilen. Een logboek is een veel fermere term. Een log meet iets. Als ik ergens mee bezig ben, dan is het een plaatsbepaling: waar ben ik nog zonder Hans? Ik vind het niet leuk om ergens te komen zonder hem, het huis binnen te gaan als hij er niet is, ik vind er niets aan zonder hem. Het is heel ongenadig om zoveel te houden van iemand die dood is.”

Het logboek is het aangrijpende verslag van de hunkering naar een verdwenen lichaam, van zelfverlies, woede, en bovenal een poging tot het doorgronden van de rouw. Zowel in de romans als in de beschouwingen van Connie Palmen ontvouwen zich een briljante stijl en heldere redeneertrant. Zij behoort zonder twijfel tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd.

Connie Palmen wordt geïnterviewd door Liddie Austin, die Slavische talen en algemene literatuurwetenschap studeerde en sinds 1988 werkt als journalist voor verschillende bladen, van Libelle tot Opzij. Haar columns werden gebundeld en verschenen onder de titel De complete vrouw. Verder ontvangt iedere bezoeker van SLAU een exemplaar van het Utrechtgedicht door Anna Arov. Boeken zijn ter plekke te koop (en signeerbaar) bij boekhandel Savannah Bay.

Maandag 21 november | 20:00 uur
Theater RASA | Pauwstraat 13-a | Utrecht
www.slau.nl | Entree: € 10 / 8 / 5

[isbn]9789044617672[/isbn]

Lees ook:Connie Palmen schreef over de dood van Hans van Mierlo
Lees ook:Hans van Mierlo overleden
Lees ook:W.F. Hermans bij de SLAU
Lees ook:Verfilming Finnegans Wake eenmalig in Nederland
Lees ook:Laurent Binet, Hans Aarsman en Andrea Bajani op Uitfeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.