1988 – boek over het glorieuze sportjaar

In Nederland hebben we meer glorieuze sportjaren beleefd. Aan het begin van deze eeuw nog, met het onwaarschijnlijke aantal van twaalf gouden medailles op de Zomerspelen van Sydney. En wat te denken van 1972 met drie keer goud voor Ard Schenk op de Winterspelen van Sapporo, Ton Sijbrands die wereldkampioen dammen werd, de twee gouden medailles van Wim Ruska op de Zomerspelen van München en Ajax dat zich het beste clubteam van de wereld toonde door de Europa Cup en de wereldbeker te winnen. Maar geen sportjaar was zo vrolijk als 1988…

Het begon toen de Grote Markt in Haarlem volliep om met Yvonne van Gennip haar drie gouden medailles van de Winterspelen in Calgary te vieren. PSV won in 1988 de Europa Cup 1, het behoorlijk Hollandse KV Mechelen de Europa Cup 2, autoracer Jan Lammers zegevierde in de 24 uur van Le Mans, Monique Knol sprintte in Seoul naar Olympisch wielergoud op de weg, Nico Rienks en Ronald Florijn roeiden op de Zomerspelen de onverslaanbaar geachte Oost-Europeanen voorbij en in de Tour de France grossierden de Nederlandse wielrenners uit de ploegen van Jan Raas, Peter Post en Jan Gisbers in dagsuccessen, sprintkoning Jean-Paul van Poppel en Steven Rooks in zijn bolletjestrui voorop.

Maar voor de absolute hoogtepunten in ’88 zorgde natuurlijk het Nederlands elftal van Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en coach Rinus Michels. Eerst, na de zege op de Duitsers in de halve finale van het EK, was er het spontane volksfeest dat als Bevrijdingsdag voelde. En daarna was er de nationale euforie vanwege de gewonnen finale, met uiteindelijk een miljoen feestende Oranjesupporters langs de Amsterdamse grachten en op het Museumplein.

Een kwart eeuw na dit jubeljaar uit de vaderlandse sportgeschiedenis blikken Wessel Penning en Jaap Visser met tal van betrokkenen terug op de glorieuze momenten van het uitmuntende sportjaar 1988. En in dit vrolijke boek van Kick uitgevers, met heel veel mooie en indringende foto’s van Leo Vogelzang, verklaart Kees Jansma zijn liefde voor de Olympische Spelen en biecht Hugo Borst op dat hij heeft gespioneerd voor de Sovjets van voetbalcoach Valeri Lobanovski. Maar dat mocht niet baten, want 1988 was het jaar van Oranje.

[isbn]978941555046[/isbn]

Lees ook:Olympisch leesvoer
Lees ook:De aanval op de natiestaat
Lees ook:Gouden Eeuw Award voor Harry Mulisch
Lees ook:Zuivere speeltijd: leven met voetbal, muziek en historie
Lees ook:Joc Cohen leest korte versie van boek Geert Mak voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.