Het managersbrein bestaat niet

Is leiderschap aangeboren of aangeleerd? Hoe werkt ons volgersbrein? Hoe ontwikkelden Nelson Mandela en Johan Cruijff hun gezag? En hoe raakten Mark Rutte, Diederik Stapel en Dominique Strauss-Kahn het weer kwijt?

Het oude leiderschap op basis van macht werkt niet meer in moderne organisaties. Om het beste uit mensen te halen heb je als leider gezag nodig. Gezag betekent dat mensen naar je luisteren omdat ze hier zelf voor kiezen, niet omdat het moet. Met gezag realiseer je niet alleen betere resultaten, het maakt het werk ook voor iedereen leuker – ook voor jou als leider.

Macht en gezag zijn oerinstincten die onze voorouders hielpen om te overleven in kleine gemeenschappen. Ons brein is echter niet geevolueerd voor de realiteit van moderne organisaties. Hierdoor raakt ons leiderschapsinstinct van slag. Dat noemen we mismatch. Het gevolg is een overvloed aan falende managers, machtsmisbruik en corruptie op de werkvloer, alsmede de misvatting dat slechts weinigen in de wieg gelegd zijn om te leiden.

In dit boek wordt uitgelegd hoe het leiderschapsbrein is gevormd, waardoor het van slag raakt, en hoe hier beter op ingespeeld kan worden. Je leert zo spelenderwijs meer gezag ontwikkelen in de meest onwaarschijnlijke omgeving: moderne organisaties. Acht principes, aangevuld met oefeningen en zelftestjes, helpen je meer gezag te ontwikkelen en een betere (en natuurlijker) leider te worden:

  1. Begrijp de uitdaging waar je als leider voor staat
  2. Vind je niche
  3. Creeer toegevoegde waarde
  4. Leef je in
  5. Gedraag je
  6. Ken je moment
  7. Speel je rol
  8. Blijf jezelf ontwikkelen

Over de auteurs:
Mark van Vugt is hoogleraar Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker aan het Instituut voor Cognitieve en Evolutionaire Antropologie van de Universiteit van Oxford. Max Wildschut is evolutionair psycholoog en expert op het gebied van menselijk gedrag in organisaties. Hij helpt organisaties meer uit mensen te halen met als doel hogere prestaties en meer werkplezier. Samen met Mark van Vugt is hij de oprichter van het Nederlands Instituut voor Management en Evolutionaire Psychologie (nimep).

[isbn]9789400501959[/isbn]

Lees ook:Wat voor leider ben jij?
Lees ook:Boek voor leiders die het verschil willen maken
Lees ook:Kapitein Marco Kroon spreekt zich uit over leiderschap
Lees ook:Hoe word je een beter mens; luisterboek helpt
Lees ook:Organisatie van de toekomst heeft nauwelijks overhead

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.