Organisatie van de toekomst heeft nauwelijks overhead

Onlangs verscheen bij uitgeverij Academic Service het boek Heeft iemand de overhead nog nodig? van Mark Huijben en Arno Geurtsen. Het boek is een baanbrekend betoog over de toekomst van overhead en organisaties. De traditionele overhead zoals we die nu kennen zal namelijk ophouden te bestaan, zo stellen de auteurs. De overhead staat aan de vooravond van een reeks ontwrichtende innovaties.

Tot voor kort werkte nog ongeveer een kwart van de beroepsbevolking in een overheadfunctie. Vaak gaat het om grote afdelingen zoals personeel en organisatie, informatisering, financiën en facilitaire zaken. Met de opkomst van nieuwe technologieën en als gevolg van de crisis, kunnen en moeten organisaties op zoek naar andere, creatieve manieren om diezelfde functies te vervullen. Daarmee besparen ze op overhead en winnen ze aan efficiëntie. De organisatie van de toekomst heeft geen gebouwen meer, minder managers, minder secretaresses en minder administratie. Een kopgroep van organisaties is hier reeds mee aan de slag.

Deze ‘overheadloze’ organisaties maken maximaal gebruik van de technologische mogelijkheden. ICT blijkt steeds beter in staat om denk- en doefuncties van medewerkers over te nemen en doet dat ook. Enerzijds kunnen zo veel taken volledig worden geautomatiseerd en anderzijds kunnen medewerkers in de lijn van de organisatie bepaalde taken eenvoudig zelf uitvoeren. Bovendien wordt er steeds meer gewerkt met zelfstandigen waardoor het aantal vaste contracten afneemt. De hiërarchische organisatie verandert zo in een netwerkorganisatie die kan functioneren met een aanzienlijk kleinere hrm-afdeling en met minder management en ondersteuning.

Heeft iemand de overhead nog nodig? is het actuele vervolg op het succesvolle boek Heeft iemand de overhead gezien? dat de auteurs in 2008 schreven. Daarin lag de focus vooral op de meetmethode voor het praktisch managen van de overhead van de meer traditionele organisatie. De crisis heeft het speelveld echter veranderd en vraagt om een andere benadering. In dit nieuwe boek schetsen Huijben en Geurtsen de ontwikkelingen voor elk van de overheadfuncties en geven ze aan hoe organisaties zich daarop kunnen voorbereiden.

Mark Huijben en Arno Geurtsen zijn experts op het gebied van bedrijfsvoering en overhead. Hun vorige boek, Heeft iemand de overhead gezien? behaalde de status van bestseller en werd genomineerd voor Managementboek van het Jaar en voor de vakprijs voor organisatieadviseurs 2009. Mark Huijben werkt als zelfstandig adviseur. Arno Geurtsen is verbonden aan de Vrije Universiteit. Beiden geven masterclasses en gastcolleges.

[isbn]9789462200708[/isbn]

Lees ook:Samenleving vraagt om nieuwe stijl reputatiemanagement
Lees ook:Management…? Bullshit!
Lees ook:Mismatch in leiderschap kost organisaties veel geld
Lees ook:Marc Lammers ziet kansen in crisis
Lees ook:Managementboek van het Jaar 2013: Leren samenwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.