Lynsey Dubbeld schrijft over ecofashion: Mode voor morgen

Fair fashion, kledingruilfeesten, upcycling, vintage, een groene garderobe, slow design. Het boek ‘Mode voor morgen’ van trendanalist Lynsey Dubbeld biedt een gids door de jungle van de hedendaagse ecofashion. Met speciale aandacht voor Nederlandse labels, ontwerpers en pioniers.

“Ik wilde laten zien dat ecofashion geen ver-van-mijn-bedshow is”, zegt Lynsey Dubbeld over haar reden om de spotlights te richten op Nederlandse ontwikkelingen in duurzame kleding. “Daarnaast gebeurt er heel veel in ons land. Een merk zoals Netl, dat knitwear en jeans van brandnetel maakt, is uniek. En is het niet bijzonder dat in Nederland zoveel modeontwerpers kleding en accessoires laten maken in sociale werkplaatsen?” ‘Mode voor morgen’ besteedt ook aandacht aan Nederlandse vondsten die internationaal navolging hebben gekregen, zoals Max Havelaar en Made-By.

In vijf sfeerreportages laat ‘Mode voor morgen’ zien welke stappen er op Hollandse bodem genomen worden om onze garderobe groener en eerlijker te maken. Van biologische en fair trade stoffen tot upcycling, ruilen, vintage en slow design. Daarbij wordt ook duidelijk welke bijdrage fashionista’s kunnen leveren aan mode die respect toont voor milieu, mens en dier.

“Bedrijven kunnen veel doen om hun collecties en bedrijfsvoering te verduurzamen. Maar als wij kleding na een paar keer dragen bij het huisvuil dumpen, komt een maatschappelijk verantwoorde modewereld natuurlijk nog steeds niet in zicht”, zegt Lynsey Dubbeld, die al sinds 2009 over duurzame mode schrijft.

Het opgeheven vingertje dat we nogal eens zien bij fanatieke wereldverbeteraars ontbreekt in ‘Mode voor morgen’. Want, zegt Lynsey Dubbeld, 100 procent duurzaam bestaat niet. En: er zijn steeds meer manieren om groen te doen. “Vintage, ruilen, upcyclen, investment dressing – je kunt kiezen wat je het meeste aanspreekt. Iedere dag als we voor de kledingkast staan, hebben we de kans om een groene en eerlijke keuze te maken.”

In ‘Mode voor morgen’ komen uiteenlopende Nederlandse merken, ontwerpers en organisaties aan het woord. Bijvoorbeeld Claudia Sträter, C&A, Elsien Gringhuis, Ellen Willink, Monique van Heist, Charlie + Mary, Kuyichi, Netl, RE-5, Rianne de Witte en Zeeman. Daarnaast komen initiatiefnemers van bijvoorbeeld fair trade, keurmerken, repair cafés, recyclingprogramma’s, sociale werkplaatsen, kledingruilfeesten en vintagewinkels aan bod.

Speciaal voor het boek zijn foto’s gemaakt die een kijkje achter de schermen geven bij onder andere de productie van brandnetelvezels, textielrecycling, kledingruil en slow fashion design. En bijzonder: ‘Mode voor morgen’ is duurzaam uitgegeven met onder meer een biologisch afbreekbare cover en een inktbesparende lettertype.

[isbn]9789491499043[/isbn]

Lees ook:De lange geschiedenis van de spijkerbroek
Lees ook:Mode in de jaren vijftig: Fabulous Fifties
Lees ook:Hooggehakt en kortgerokt – 100 jaar met de mode mee
Lees ook:Nieuw boek Herman Brusselmans: Guggenheimer in de mode
Lees ook:Olson-twin schrijft boek over mode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.