Hooggehakt en kortgerokt – 100 jaar met de mode mee

Wespentailles, zijden kimono’s, suikerspinkapsels, BB-ruitjes, hippiejurken en plateauzolen. Er zijn weinig onderwerpen die zo’n schat aan beelden opleveren als mode. ‘Hooggehakt & kortgerokt’ showt die bonte en veranderlijke wereld.

Een deel van Nederlandse geschiedenis zou je aan de hand van de lengte van de rok kunnen beschrijven. In ‘Hooggehakt & kortgerokt’ gebeurt dat dan ook. Auteur Martine van Rooijen neemt je aan de hand van meer dan 150 prachtige foto’s mee naar de vervlogen tijden van de belle époque. Daar start ze haar historische catwalk die eindigt bij het hedendaagse modebeeld. En omdat onze huidige mode grotendeels door vintage en nostalgie beïnvloed wordt, vormt ‘Hooggehakt en kortgerokt’ een naslagwerk dat op de boekenplank van geen enkele fashionista mag ontbreken.

Aan het begin van het boek vegen de dames met hun lange rokken de vloer. In de jaren die volgen, kruipen de rokken langzaam omhoog, zakken weer, gaan weer omhoog tot ze in de jaren zestig niet korter meer kúnnen. Maar niet alleen de roklengte verandert. Ook de taille, die is ingesnoerd, hoger valt, lager of helemaal verdwijnt. De hoeden: pillendoosjes of flaphoeden. Bont dat in is of juist niet. De jaren vijftig waarin voor het eerst een aparte tienermode verschijnt. De jaren zestig met hun hippiecultuur. De jaren zeventig waarin de herenmode rigoureus verandert met coltruien en ribpakken, maar waarin ook de punkstroming grote invloed op het straatbeeld heeft. Deze invloed was tot zeker in de eerste helft van de jaren tachtig te zien. Maar in de tweede helft mogen we weer geld verdienen waardoor de Yuppiestijl hoogtij viert. De jaren negentig kenmerken zich door dure eenvoud en baggy pants. En ten slotte belanden we in het eerste decennium van de nieuwe eeuw in een modebeeld waarin veel stijlen naast elkaar mogen bestaan en waarin iedereen naar hartenlust mixt en matcht.

Honderd jaar mode in meer dan 150 foto’s: kleding, kapsels, make-up en lingerie. Maar ook de ontwerpers, de favoriete modellen en de mode-iconen. Martine van Rooijen publiceert met Hooggehakt en kortgerokt een prachtig naslagwerk waarin zij het verloop van het modebeeld uitlegt aan de hand van de op dat moment heersende tijdgeest.

[isbn]9789055948918[/isbn]

Lees ook:Mode in de jaren vijftig: Fabulous Fifties
Lees ook:Willen wij alles weten over de kledingcollecties van Mary-Kate en Ashley Olsen?
Lees ook:Martine van Rooijen over haar boek Kloosterkinderen
Lees ook:Leo Blokhuis portretteert beatstad Den Haag
Lees ook:Overleven op de K2 met Wilco van Rooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.