Een nieuwe staat; 200 jaar Koninkrijk

De nieuwe staat is het officiële boek ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk dat op morgen, 30 november, in de Ridderzaal aan koning Willem-Alexander aangeboden wordt. Boekenblog vertelt er alvast meer.

In november 1813 stortte het Franse bewind over de Lage Landen in en begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Nederlandse staat. Dit rijk geïllustreerde boek, met veel onbekend beeldmateriaal, maakt voor het eerst sinds lange tijd de balans op van het nieuwe koninkrijk. Vooraanstaande historici beschrijven hoe de nieuwe Nederlandse staat met vallen en opstaan gestalte kreeg. Het was in 1813 nog onduidelijk hoe deze staat eruit moest komen te zien, hoe het territorium moest worden afgebakend, wie er tot de natie behoorden en hoe de bevolking bestuurd moest worden. Het was, kortom, één groot experiment en lang niet in alle opzichten geslaagd.

Een nieuwe staat, dat tot stand is gekomen in opdracht van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, maakt duidelijk dat Nederland nooit af is geraakt. Als de erfenis van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden ons iets toont, dan is het een aaneenschakeling van pogingen om vorm te geven aan de staat, pogingen die tot op de dag van vandaag voortgaan.

Ido de Haan is hoogleraar politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Paul den Hoed is bestuurssocioloog en was voorheen verbonden aan de WRR. Henk te Velde Lid van het Nationaal Comité en is hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

[isbn]9789035140677[/isbn]

Lees ook:Bhutan als inspiratiebron in tijden van crisis
Lees ook:Nationaal geschenk Mijn droom voor ons land gratis
Lees ook:De vergissing van Jezus volgens Piet Leupen
Lees ook:Wie wint de Libris Geschiedenis Prijs 2010?
Lees ook:David Van Reybrouck wint Libris Geschiedenis Prijs 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.