De vergissing van Jezus volgens Piet Leupen

Jezus’ stellige uitspraken in het Nieuwe Testament over het zeer spoedig doorbreken van het koninkrijk Gods en de komst van de mensenzoon worden al heel lang door de meerderheid van de christenen naar de marge van het geloof geschoven. In de kerkelijke leer is de toekomstverwachting in de loop van de tijd praktisch uitgeschakeld. Het koninkrijk en de mensenzoon zijn immers niet gekomen, niet in Jezus’ generatie en ook niet in de eeuwen daarna.

Toch blijven tot op de dag van vandaag velen hopen op zijn wederkomst; men zocht vooral ook een antwoord voor het uitblijven van het door hem beloofde koninkrijk der hemelen. Jezus kon zich toch niet vergist hebben?

‘De vergissing van Jezus’ beschrijft deze hoop en twijfel, en de ‘hemelse praktijken’ die daarmee samengingen: aangezien de hemel uitbleef, probeerden velen de hemel naar de aarde te trekken − in de verwachting reeds hierbeneden een glimp ervan te kunnen zien. ‘De vergissing van Jezus’ is een fascinerend boek, geschreven door een bevlogen historicus.

Over de auteur
P.H.D. Leupen (Goes, 1939) is emeritus hoogleraar Algemene en Nederlandse Geschiedenis van de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder meer over de relatie tussen Kerk en Staat in de Middeleeuwen, stadsgeschiedenis, Jeruzalem en over de kruistochten.

[isbn]9789035137448[/isbn]

Lees ook:De Waarheid en het Koninkrijk
Lees ook:God bestaat niet en Jezus is zijn zoon
Lees ook:Luister naar De ontdekking van de Hemel
Lees ook:‘Jezus’ van Paul Verhoeven naar de VS
Lees ook:De onmisbare gids voor alle Tolkien-liefhebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.