Een kleine geschiedenis van China

De snelle economische opkomst van China wekt verbazing, alsof het land altijd een achterstand had op de rest van de wereld. De geschiedenis leert echter dat China eeuwenlang vooropliep op het Westen, ontdek het in ‘Een kleine geschiedenis van China’ van Jan van Oudheusden.

Vindingen als papier, buskruit en boekdrukkunst, producten van zijde en porselein wekten bewondering. In de achttiende eeuw gold het ordelijke keizerrijk China bij Europese opinieleiders zelfs als modelstaat. Daarna begon China achter te lopen, en binnen een eeuw was het reusachtige land de speelbal van het Westen en van Japan. Eind twintigste eeuw volgde, na decennia van machtswisseling, chaos en falende experimenten, een flink herstel. China lijkt daarmee de draad van zijn verleden weer op te pakken.

‘Een kleine geschiedenis van China’ geeft een vlot geschreven overzicht van de veelbewogen eeuwen van het ‘Rijk van het Midden’. Ook actuele discussies zoals die rond de situatie van de mensenrechten of de kwestie-Tibet worden van de noodzakelijke historische achtergrondinformatie voorzien. Het laatste hoofdstuk, ‘De vette jaren’, geeft inzicht in hoe China zich in recente jaren ontwikkelde tot een wereldmacht met een uniek karakter.

Over de auteur
Dr. Jan van Oudheusden (1949) is historicus, docent en schoolboekenauteur. Hij schreef in deze reeks ook over de Eerste Wereldoorlog en over de geschiedenis van het Midden-Oosten en van de Verenigde Staten.

[isbn]9789035138445[/isbn]

Lees ook:Een kleine geschiedenis van Amerika
Lees ook:Kleine wereldgeschiedenis van Jan van Oudheusden
Lees ook:Een kleine geschiedenis van het Midden-Oosten
Lees ook:Begrijp China als wereldmacht
Lees ook:Een kleine geschiedenis van de klassieke oudheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.