De eerste mensen op de Zuidpool

Het is op 14 december precies een eeuw geleden dat Roald Amundsen als eerste mens de Zuidpool bereikte. Een grootse prestatie die vergelijkbaar is met de eerste stappen op de maan. Amundsens goede voorbereiding, zijn moed en zijn eersteklas bemanningsleden en sledehonden maakten dat hij slaagde waar anderen faalden. Hij behoort dan ook tot de grootste ontdekkingsreizigers van de twintigste eeuw.

Auteur en openwaterzwemster Lynne Cox doet in ‘Zuidwaarts met de zon’ verslag van Amundsens gedurfde reizen: de verkenning van Groenland, de noordelijke doorvaart en de uiteindelijke tocht naar de Zuidpool. Ze onthult bijzondere feiten. Amundsen en zijn bemanning trokken bijvoorbeeld de drie dagen na 14 december met een straal van twintig kilometer om hun kamp, om er zeker van te zijn dat ze ergens binnen die cirkel de Zuidpool hadden bereikt.

Avonturier Robert Falcon Scott was ook op weg naar Antarctica. Toen Amundsen de geografische Zuidpool als eerste had bereikt, lieten zijn bemanningsleden berichten achter voor Scott met teksten als ‘Welkom op 90°’ en ‘Succes’. Scott en zijn mannen bereikten de Zuidpool een maand na Amundsen, maar stierven allemaal tijdens de terugreis naar het basiskamp.

Lynne Cox vertelt ook haar eigen verhaal. Ze zwemt vele kilometers in het kielzog van de ontdekkingsreiziger, zonder wetsuit, in het ijskoude poolwater! Wat begint als een uitdaging om haar grenzen te verkennen, ontwikkelt zich tot een groeiende bewondering voor de ontdekkingsreiziger.

Over de auteur
Lynne Cox is de auteur van ‘Swimming to Antarctica’ (2004) en ‘Grayson (2006)’. Ze woont in Los Alamitos, Californië en heeft verschillende openwaterzwemrecords over de hele wereld op haar naam staan.

[isbn]9789044619690[/isbn]

Lees ook:Mark Adams in de voetsporen van Hiram Bingham
Lees ook:Scott Pilgrims geweldige leventje
Lees ook:Twilight schrijfster Stephenie Meyer wordt beschuldigd van plagiaat
Lees ook:De extreme uitdagingen van bergbeklimmer Ronald Naar
Lees ook:Leonardo DiCaprio en Ridley Scott verfilmen Brave New World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.