Beste bibliotheken NL in Arnhem, Nieuwegein en Laren

Bibliotheekblad, het vakblad voor de Openbare Bibliotheeksector heeft de bibliotheken Laren, Nieuwegein en Arnhem verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2013. Tijdens een feestelijk evenement in het Beatrix Theater te Utrecht zijn de NBD Biblion Awards uitgereikt door onder andere oud minister Hedy d’Ancona als voorzitter van de onafhankelijke jury.

Voor het eerst zijn prijzen toegekend in drie categorieën: openbare bibliotheken met een werkgebied vanaf 80.000 inwoners (‘grote’ bibliotheken), openbare bibliotheken met een werkgebied van 20.000-80.000 inwoners (‘middelgrote bibliotheken’) en openbare bibliotheken met een werkgebied tot 20.000 inwoners (‘kleine’ bibliotheken). Voor deze indeling is gekozen om een gelijkwaardiger speelveld te creëren voor de deelnemende bibliotheken.

Winnaars
Bij de grote bibliotheken is de openbare bibliotheek van Arnhem door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van oud-minister van WVC Hedy d’Ancona gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2013. De pas geopende fonkelnieuwe bibliotheek (Rozet) in de Gelderse hoofdstad wordt door de jury geroemd als inspirerend voorbeeld voor vakgenoten.

Bij de middelgrote bibliotheken is Nieuwegein (De Tweede Verdieping) gekozen tot beste van Nederland. ‘De jury onder voorzitterschap van cultuurredacteur Ron Holman (NOS) is onder de indruk van de ondernemingslust van de bibliotheek, die een duidelijke keuze heeft gemaakt om, naast het aanbieden van de traditionele media, een lokaal informatiecentrum te zijn, waarmee zeer uiteenlopende doelgroepen bij de bibliotheek betrokken worden.’

De beste ‘kleine’ bibliotheek van Nederland staat in Laren. ‘Afgezien van het nagenoeg perfecte uiterlijk wordt de jury onder voorzitterschap van Dichter des Vaderlands Anne Vegter getroffen door de actieve samenwerking met de andere bewoners van het Brinkhuis en de kwaliteit van de na de brand in 2011 nieuw opgebouwde collectie.’

Beste Bibliothecaris van Nederland 2013
Lezers en genodigden van Bibliotheekblad bepaalden via stemming wie zich een jaar lang Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. Winnaar van deze persoonlijkheidsprijs voor professionals die gedurende een reeks van jaren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vak leveren, werd Jan van Bergen en Henegouwen (werkzaam voor de bibliotheek Schiedam). Hij bleef daarmee zijn vakgenoten Jeanine Deckers (Bibliotheek Bollenstreek) en Annemarie van Essen (Rijnbrink Groep) voor.

Lees ook:Beste bibliotheken van Nederland
Lees ook:Wie wint eerste Grote Jongerenliteratuurprijs?
Lees ook:OBA (Amsterdam) Beste Bibliotheek van Nederland 2012
Lees ook:Bekende Nederlanders lezen Oeroeg voor (TV-tip)
Lees ook:Openbare Bibliotheken hebben meer dan 4 miljoen leden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.