Openbare Bibliotheken hebben meer dan 4 miljoen leden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze week de definitieve cijfers van de openbare bibliotheken over 2006 en 2007 gepubliceerd. Eind 2007 hadden de bibliotheken meer dan vier miljoen leden, waarvan de helft jonger is dan achttien jaar.

Het aantal jeugdleden groeide in 2007 met 2,5%. Bij de volwassenen was een kleine teruggang van 2%. Over de hele linie groeide het ledental met 0,25%. Na een gestage daling over de afgelopen periode stijgt het ledental voor het eerst sinds geruime tijd. Bibliotheken doen er heel veel aan om hun dienstverlening zo goed mogelijk bij de wensen van het publiek aan te laten sluiten. Uitbreiding van de dienstverlening van bibliotheken aan het onderwijs draagt onder andere bij aan deze groei.

Samen leenden de leden in 2007 118.673.000 boeken uit de bibliotheek. Ten opzichte van 2005 is dit een afname van 1,2%. In 2007 werden er ca. 45 miljoen boeken verkocht. Het aantal uitleningen van audiovisuele media stabiliseerde in 2007 op 6 miljoen. Het betreft de cijfers van het openbaar bibliotheekwerk over 2006 en 2007. Het CBS weegt en corrigeert de door de branche aangeleverde cijfers en publiceert deze als de officiële cijfers van openbaar bibliotheekwerk in Nederland.

Lees ook:Bibliotheken: modernisering auteursrecht noodzakelijk voor recht op e-lezen
Lees ook:Boekverkoop Vlaanderen behoorlijk gestegen in 2011
Lees ook:Bibliotheek in nieuwe huisstijl symboliseert bibliotheekvernieuwing
Lees ook:Bibliotheken Drenthe tot 2 januari gesloten
Lees ook:Stieg Larsson nog steeds populair

Eén reactie op “Openbare Bibliotheken hebben meer dan 4 miljoen leden

  1. Janny

    Voor het geld van 1 of 2 boeken kun je een heel jaar lezen. Ik vind de bibliotheek hartstikke fijn.
    Vaak hebben mensen niet door dat er veel meer te doen is in de bieb. Je kunt tijdschriften lezen, films huren enz. En kinderen mogen vaak gratis een pas aanvragen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.