Bibliotheek in nieuwe huisstijl symboliseert bibliotheekvernieuwing

Bibliotheken transformeren in rap tempo. Om dat te onderstrepen wordt na 34 jaar het aloude bibliotheeklogo vervangen door een nieuwe huisstijl. De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) liet de nieuwe huisstijl ontwikkelen. De nieuw ingerichte bibliotheek in Zwolle Zuid krijgt de primeur.

Bibliotheken zijn er voor de vrije toegang tot cultuur en informatie voor iedere burger in dit land. Dit is een rol die bij de moderne bibliotheek hoort. De traditionele inrichting van bibliotheken sluit niet meer aan op de wensen van de bibliotheekbezoekers. Bij de moderne bibliotheek hoort een sfeervolle inrichting met een verleidelijke presentatie van boeken, tijdschriften, dvd’s en andere materialen. In de nieuwe bibliotheek ontdek je verschillende “werelden” en zie je geen zijkanten maar voorkanten van boeken en tijdschriften. Ook de collectie zelf sluit beter aan op de wensen van de klanten, evenals ruime openingstijden en de service zoals het makkelijk kunnen bestellen via internet. In Zwolle Zuid is de in een winkelcentrum gevestigde bibliotheek een goed voorbeeld van deze nieuwe ontwikkeling.

De nieuwe huisstijl is nu voor iedere openbare bibliotheek in Nederland beschikbaar. Het logo van ‘de Bibliotheek’ is met een oranje vignet kleurrijk, warm en herkenbaar. Het oude beeldmerk (de twee lezertjes) is omgesmeed naar een vorm die aansluit op de nieuwe klantgerichte bibliotheek. Associaties daarbij zijn onder andere: lezertje, ‘searchbutton’ en dakje (huis van iedereen). Dit past bij de positionering van de bibliotheek als schatkamer en ontmoetingsplaats. Een plaats om te browsen, te ontdekken en uiteraard te vinden. De VOB ontwikkelde de nieuwe huisstijl samen met bibliotheekorganisaties uit Overijssel, Groningen en Noord- en Zuid-Holland.

De nieuwe vestiging in Zwolle Zuid draait nu iets meer dan een maand op proef. Eerste reacties van bibliotheekleden zijn heel positief. Het bezoek aan de bibliotheek wordt meer een winkelbeleving. Het publiek blijft langer binnen. Omliggende winkeliers reageren positief. Het is er altijd druk en er zijn in een maand tijd al meer dan 400 nieuwe leden ingeschreven. De boeken vliegen de deur uit. Om in de toenemende vraag naar veel gevraagde titels te voorzien, schaft de bibliotheek meer exemplaren aan. Op 24 september zal Zwolle ook een nieuwe website lanceren die past bij dit concept.

Zwolle Zuid is de eerste bibliotheekvestiging waar de nieuwe huisstijl wordt toegepast. Bibliotheken in heel Nederland zullen de komende jaren volgen.

Lees ook:Beste bibliotheken van Nederland
Lees ook:Beste bibliotheken NL in Arnhem, Nieuwegein en Laren
Lees ook:Bibliotheken Drenthe tot 2 januari gesloten
Lees ook:Superhelden Superplakboek in de bibliotheek
Lees ook:Dieuwertje Blok op Sinterklaas voorleestournee door het land

Eén reactie op “Bibliotheek in nieuwe huisstijl symboliseert bibliotheekvernieuwing

  1. Petra

    Klinkt heel goed! Ik vind dat ze hier de laatste jaren ook al wat prettige aanpassingen hebben doorgevoerd, zoals het onbeperkt lenen (geen maximum aantal materialen per keer) en gratis reserveren. Ook voor het uitlenen van dvd’s en cd’s hoef je niet meer extra te betalen.

    Nu ben ik sowieso al een echte bibliotheekfan, ik kan er best veel tijd doorbrengen, maar in dit nieuwe concept kan dat nog veel erger worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.