Wie wint eerste Grote Jongerenliteratuurprijs?

Erna Sassen met ‘Dit is geen dagboek’, Philip Huff met ‘Dagen van gras’ en Peter Bekkers met ‘Trouw is de andere wang’ maken kans op de Grote Jongerenliteratuurprijs. Zij maken kans op een prijs van vijfduizend euro.

De prijs wordt ook toegekend aan een buitenlandse auteur. Kanshebbers zijn John Greene voor Paper Towns, Dave Eggers voor Zeitoun en Erland Loe voor Muleum. De winnende auteur en de vertaler van dit boek krijgen beide 2500,- euro.

Deze titels zijn gekozen uit een tachtigtal inzendingen van uitgevers aangevuld met boeken waarvan de jury – onder voorzitterschap van Hedy d’Ancona – van oordeel was dat het kwalitatief hoogwaardige jongerenliteratuur is. Alleen titels die in 2009 verschenen in Nederland kwamen in aanmerking.

De Grote Jongerenliteratuur Prijs is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. Doel van de prijs is een gezicht te geven aan boeken voor jongeren in het boekenvak, de bibliotheek en het literatuuronderwijs. Stichting Lezen benadrukt met de prijs het leesplezier dat jongerenliteratuur aan een breed publiek biedt. Het Nederlands Letterenfonds stimuleert met de prijs de aandacht voor en de positie van auteurs en vertalers van jongerenliteratuur.

In 2011 wordt er naast de twee vakjuryprijzen ook een publieksprijs toegekend door jongeren zelf. In samenwerking met CJP wordt er vanaf voorjaar 2011 een stemcampagne georganiseerd op scholen, in bibliotheken, boekhandels en via internet.

Lees ook:Ronald Giphart voorzitter Grote Jongerenliteratuur Prijs
Lees ook:Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs voor Goemans en Murray
Lees ook:Publiekslievelingen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011
Lees ook:Genomineerden Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt
Lees ook:Filmpje Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.