Nominaties E. du Perronprijs zijn bekend

‘Anton de Kom’, ‘Mama Tandoori’ en ‘Opgejaagd’ zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs. De uitreiking is op 31 mei in Tilburg. De Zuid-Afrikaanse dichter en publicist Antjie Krog verzorgt een lezing bij de uitreiking.

Rob Woortman en Alice Boots schreven een biografie over de Surinaamse Nederlander Anton de Kom (‘Anton de Kom. Biografie 1898 – 1945 / 1945 – 2009′, Uitgeverij Contact, 2009), die in 1920 in Nederland arriveert met het plan het Nederlandse publiek bekend te maken met zijn land van herkomst. De auteurs laten zien hoe De Kom steeds weer speelbal wordt van politieke machinaties, zowel tijdens het interbellum, als na de oorlog. In 1980 wordt hij door de coupplegers op een voetstuk geplaatst als voorloper en symbool van de revolutie.

Ernest van der Kwast vertelt in ‘Mama Tandoori’ (Nijgh & Van Ditmar, 2010) het verhaal van zijn moeder, die als Indiase verpleegster in Nederland terecht komt, hier trouwt en een gezin vormt met een Nederlandse arts. Het verhaal, dat aanvankelijk als een slapstick begint, krijgt gaandeweg een steeds schrijnender ondertoon. In 200 pagina’s weet Van der Kwast een blijspel in een tragedie om te toveren.

In ‘Opgejaagd’ (Leopold, 2009) brengt Lydia Rood de geschiedenis van de razzia’s op Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht. Het jeugdboek werd gepubliceerd binnen het project Vergeten Oorlog, dat aandacht vraagt voor onderwerpen die niet veel in jeugdboeken aan de orde komen. Het verhaal van Maira vertelt over het leven van rondtrekkende woonwagenbewoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, hun vervolging tijdens oorlog, en hoe Nederlanders tegen hen aankeken.

Lezing Antjie Krog over Suske, Wiske en Mandela
De E. du Perron lezing die de prijs omlijst wordt uitgesproken door Antjie Krog, die gerenommeerde boeken publiceerde over de democratisering en identiteit van Zuid-Afrika na de Apartheid. In de lezing – Consequential Pictures: Suske, Wiske and Mandela – vergelijkt Krog het album Kaapse Kaalkoppen uit de Suske en Wiske-reeks met oudere strips van onder meer Willy Vandersteen. Krog laat zien hoe Vandersteen breekt met het vooroordeel over Zuid-Afrika als een onderontwikkeld en corrupt land dat het zonder het Westen niet redt, en daartoe het basisrecept van de stripserie wezenlijk moet aanpassen.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de Gemeente Tilburg en de School of Humanities van Tilburg University. De prijs wil mensen en instellingen bekronen die door middel van een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan het multiculturele Nederland. Net als Du Perron in zijn tijd signaleren zij grenzen en doorbreken zij scheidsmuren die wederzijds begrip tussen de verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen in de weg staan.

Lees ook:E. du Perronprijs voor Alice Boots en Rob Woortman
Lees ook:Suske en Wiske naar Frankrijk
Lees ook:Suske en Wiske Zwarte Tulp op Keukenhof
Lees ook:Ramsey Nasr ontvangt E. du Perronprijs voor dichtbundel
Lees ook:Suske en Wiske-tentoonstelling in CODA Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.