Back to school: voor veel kinderen geen feest

Onlangs werd onder de bezoekers van de website hoeoverleefik.nl door meer dan 1000 meisjes in de leeftijd van tien tot vijftien jaar een enquête ingevuld over allerlei zaken rondom school. De antwoorden over pesten vielen hierbij het meeste op: ruim 75% van de ondervraagde kinderen geeft aan dat er in hun klas wordt gepest. 33% geeft aan zelf te worden gepest. Meer dan de helft voelt zich bovendien soms of regelmatig buitengesloten.

Francine Oomen, schrijfster van de Hoe overleef ik…-serie en creatief hoofdredacteur van het Hoe overleef ik…-tijdschrift: ”De aantallen zijn schrikbarend hoog. Ik krijg er altijd al veel mails over, maar nu het schooljaar weer van start gaat nog meer. Kinderen die al eerder gepest zijn, zijn bang dat het opnieuw begint en zien er tegenop weer naar school te gaan. Uit ons onderzoek bleek ook dat op 15% van de scholen niets tegen pesten gedaan wordt, terwijl 25% van de jonge respondenten laat weten dat er bij hen op school wel iets tegen pesten wordt ondernomen, maar dat het niets uithaalt.”

Op de vraag wat de meisjes het leukst aan school vinden wordt vooral de gezelligheid met vriendinnen genoemd. De minst-leuk top drie is: pesten, huiswerk en wiskunde. Verder geven kinderen aan niet bijster tevreden te zijn over het schoolgebouw en de buitenruimte; de wc’s mogen schoner, de lucht frisser, er mag meer groen in en om de school heen en meer kleur en gezelligheid komen.

Hoe overleef ik… 15 jaar!
In 1998 verscheen het allereerste Hoe overleef ik…-boek. In de vijftien jaar die erop volgden verscheen een boekenreeks, een film, een tv-serie, twee musicals, het Hoe overleef ik…-tijdschrift – dat tweemaandelijks verschijnt – en een app, waarop Francine vragen beantwoordt en survivaltips geeft. De app is sinds verschijnen eind vorig jaar ruim 75.000 keer gedownload. Van de boeken van Oomen werden in totaal bijna drie miljoen exemplaren verkocht. De website die bij het merk hoort wordt maandelijks door meer dan 30.000 unieke bezoekers bezocht. Francine Oomen, schrijfster van de serie, beantwoordt dagelijks mails van meisjes over uiteenlopende onderwerpen en mag zich inmiddels expert op pubergebied noemen.

Hoe overleef ik… school?
De uitslagen van de school-enquête zijn terug te lezen in het boek Hoe overleef ik school? dat deze week verschijnt. Dit boek bevat een schat aan informatie voor (aanstaande) brugpiepers, in de vorm van mails (met antwoorden), quizjes, testen, strips, inhoudelijke artikelen over bijvoorbeeld pesten, vriendschappen, stress, huiswerkplanning, invulpagina’s en natuurlijk heel veel survivaltips. Dit alles op de welbekende kleurrijke en vrolijke Hoe overleef ik…-manier gepresenteerd.

Ook het augustus/septembernummer van het tijdschrift staat in het teken van school, met onder meer een reportage over positieve schoolprojecten, een zelfvertrouwentest, school in het buitenland, een interview over dyscalculie, knutsel-items (pimp je schooltas!), strips en andere vaste rubrieken.

Kijk voor meer informatie over Hoe overleef ik, het boek en het tijdschrift op de website.

Lees ook:Francine Oomen meest gelezen kinderboekenauteur van 2009
Lees ook:Verfilmd: Hoe overleef ik… Mezelf! – Francine Oomen
Lees ook:Francine Oomen wint de Prijs van de Jonge Jury 2011
Lees ook:Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen krijgt nu ook musical
Lees ook:Prijs Kinderjury gewonnen door Stilton en Oomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.