Mailen met Henk van Straten

Carolina Trujilo ging er vandoor met de BNG-prijs, maar Henk van Straten werkt ook zonder deze prijs op zak goed aan de weg. Tijd dus voor een korte ‘Mailen met’ met de schrijver die door Theo Maassen een duivelskunstenaar wordt genoemd. Wat vindt hij daar zelf nu van?

“Ik omschrijf mezelf niet. Theo omschrijft mij en daar ben ik het dan mee eens. Dat werkt commercieel gezien het best.”

De jury van de BNG Nieuwe Literatuurprijs was maar matig te spreken over de kwaliteit van de inzendingen, wat doet dat met je?
“Die kanttekening was wel wat zuur, ja. Bedoelde ze nu dat de genomineerde boeken ‘er wel mee door konden’? Of bedoelde ze dat ondanks de vele matige inzendingen deze zes toch wel heel goed waren? Geen idee. Niet te veel mee bezig zijn, dat lijkt me de juiste strategie. Genomineerd worden is leuk. Hoe dan ook.”

Kun jij eigenlijk een beetje met commentaar overweg of trek je je niets aan van wat anderen over je boek vinden?
“Ligt er een beetje aan wie het commentaar levert. Komt het van, noem maar iets, Albert Verlinde of Lange Frans, dan kan ik het wel naast me neerleggen. Pijn doet het pas echt als het van mensen komt die je waardeert of respecteert. En pijn doet het pas écht als ze het bij het juiste eind hebben. Maar dan is het ook weer nuttig, natuurlijk. Dan kun je er iets mee doen. Maar, dus, nee, ik ben niet iemand die commentaar zo van zich af kan schudden. Ik zoek bevestiging in alles, dus zéker in mijn boeken.

Ik heb genoten van ‘Smet’, maar wat wil je er zelf nu over zeggen?
“Smet is een boek over vijf mensen die niet meer weten hoe ze moeten leven omdat ze altijd bang zijn. Het vertelt over hun eenzaamheid, schizofrenie, hun dromen en de steun die ze bij elkaar hopen te vinden. Ik heb geprobeerd op tragikomische wijze een invulling te geven aan een wereld waarin niemand meer weet welk gevaar echt is en welk gevaar ons door hysterische massamedia wordt opgedrongen. Dat werkt verlammend. Je wordt er gek van en je weet niet meer waar je je voeten moet plaatsen. Daar hebben deze vijf mensen, net als ik, last van. Het gaat over liefde, eenzaamheid… Net als ieder goed boek gaat het eigenlijk gewoon over de onmogelijkheid van het bestaan. Maar daar moet ook vooral om gelachen kunnen worden. Humor maakt alles draaglijk.

Wie moeten dit boek vooral niet lezen?
“Albert Verlinde en Lange Frans.”


Smet
Henk van Straten

Misschien ken je Van Straten trouwens nog van de aflevering waarin hij samen met Theo Maassen en Heintje Bondo vertelde over zijn boek ‘Mijn nieuwe beste vriend’. Patricia Paay was die avond ook te gast om over haar Playboy-shoot te vertellen. Hoe dat afliep, hoef ik natuurlijk niet te vertellen. Ook dit boek van Van Straten is een aanrader. Volgens mij echt een jongen waar we nog veel van gaan horen de aankomende tijd.


Mijn nieuwe beste vriend
Henk van Straten

Lees ook:Henk van Straten promoot Superlul
Lees ook:Henk Rijks laat publiek meelezen in nog te verschijnen roman
Lees ook:Henk van Straten’s Superlul
Lees ook:Mailen met Judith Visser
Lees ook:Dirk Scheringa gaat nu DSB failliet is boek schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.