Mailen met Petra Kruijt

Een tijdje geleden kon je je vraag stellen aan schrijfster Petra Kruijt. Ze heeft de leukste vijf uitgezocht en de beste vragensteller heeft zelfs al een gesigneerd exemplaar van ‘Gemma&Partners’ in huis. Benieuwd naar de vragen die Petra heeft beantwoord?

Stond de eerste zin van jouw boek meteen op papier, of heb je die eerste zin vele malen herschreven, veranderd, aangepast? (van Linda)
“De eerste zin was er al wel vrij snel, maar heb ik inderdaad nog een paar keer veranderd. Ik heb mijn allereerste document opgezocht en daarin stond het zo: ‘Gemma Stiphout’, sprak Patty op strenge toon. Uiteindelijk staat in het boek de volgende zin: ‘Gemma Stiphout!’ lalt Patty met heel in de verte een strenge ondertoon. Geen enorm verschil dus, maar wel anders dan ik had. Ik denk dat dit tijdens mijn eerste herschrijfronde al veranderd is – na het allereerste document kan ik namelijk geen documenten meer terugvinden waarin dit anders was. Er zijn zinnen en zelfs hele scènes die veel meer wijzigingen te verduren hebben gekregen dan deze.”

Heb je zelf ook wel eens op zo’n creatieve manier een man ontmoet? (van Marieke)
“Niet zó creatief, maar ik heb mijn vriend wel op een soortgelijke manier leren kennen. We ontmoetten elkaar jaren terug tijdens een online spelletje iSketch en omdat ik zijn naam kende van een forum, gingen we via msn vals spelen. Zodoende belandde hij in mijn contactenlijst en hebben we nog heel veel gechat – net als Gemma en Werner.”

Stel je mag met een heel bekende schrijver een duo-chicklit of roman schrijven. Wie kies je en waarom? (van Karin)
“Zonder twijfel Marian Keyes. Zij is wat mij betreft de beste chicklitschrijfster en bovendien een geweldig mens. Ik heb haar een halfjaar geleden ontmoet toen ze in Amsterdam was en zou graag met haar samenwerken.”

Wat zou je zelf graag willen winnen bij een prijsvraag? (van Nadine)
“Een zonvakantie. Daar ben ik nu, met dit weer, wel aan toe! En het lijkt me heerlijk om mijn hoofd helemaal leeg te maken. Er spoken constant allerlei ideeën in rond, ook voor nieuwe verhalen, die ik best even op een laag pitje kan zetten. Dat zou in een tropische omgeving volgens mij prima lukken.”

Je bent inmiddels ook bezig met een nieuw boek, waar gaat dat over? (van Mirjam)
“Mijn tweede boek, ‘Twijfels over België’, gaat over een tijdschriftjournaliste wiens contract niet verlengd wordt. In plaats daarvan krijgt ze het aanbod om naar een commune in België te verhuizen en daar columns over te schrijven. Ze vindt het een belachelijk idee, maar laat zich door haar huisgenoot overhalen om samen te gaan. Eenmaal in België vallen sommige dingen reuze mee, maar zijn er ook zaken waaraan ze maar niet kan wennen. Is dit het nou wel voor haar? Die vraag probeert zij – en daarmee dit boek – te beantwoorden. Het boek gaat meer over persoonlijke ontwikkeling dan over liefde, hoewel dat er natuurlijk ook in voorkomt. Het is niet voor niets een chicklit.”


Gemma en Partners
Petra Kruijt

Lees ook:Win Gemma & partners van Petra Kruijt
Lees ook:Petra Kruijt schrijft perfecte chicklit: ‘De mannenmaker’
Lees ook:Driejarige wil vader vermoorden…
Lees ook:Alsnog een Arabische lente?
Lees ook:Sneeuw brengt hel met zich mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.