Mailen met… Saskia Profijt over ‘Zwijgplicht’

Het nieuwste boek van Saskia Profijt is recent verschenen. ‘Zwijgplicht’ is het derde deel in de thrillerreeks rond menselijk leugendetector Fanny Engel. De schrijfster vertelt er in Mailen met… meer over.

“Fanny’s broer, profwielrenner Ties Engel, is in Italië aangereden en ligt in coma. Fanny moet uitzoeken wie die aanslag heeft gepleegd om te voorkomen dat de dader een tweede poging kan doen. Het boek speelt zich grotendeels af in Milaan en is geïnspireerd door mijn voorliefde voor zowel wielrennen als haute couture.”

Wat kunnen de lezers verwachten?
“Ik zoek naar wat mensen met elkaar verbindt. Hoewel ik schrijf in het thrillergenre, concentreert mijn werk zich niet op agressie en geweld. De menselijke beleving staat centraal. ‘Zwijgplicht’ gaat niet over wielrennen als sport, maar wel over wat het met een man doet om wielrenner te zijn. En de offers die hij daarvoor moet brengen. Ik ben nieuwsgierig naar wat mensen elkaar en zichzelf aandoen. Daarnaast speelt mijn reeks rond Fanny Engel zich af in het Middellandse Zee gebied. Ik ontsnap graag aan de Nederlandse kou en kneuterigheid en zet mijn verhalen liever in een décor van olijfbomen en barokke architectuur, met uitzicht op zee.”


Heb je tips voor lezers die ook willen schrijven?
“Veel mensen zeggen dat ze ooit nog eens een boek willen schrijven. Het verschil tussen mij en die mensen is dat ik het inderdaad ook doe. Je moet schrijven terwijl je kiespijn hebt, of terwijl rondom je heen je keukenplafond wordt gesloopt in verband met een lekkage (dat overkwam mij bij het schrijven van Zwijgplicht.) Ideaal is een zich opofferende partner die de telefoon en de deur beantwoordt, ideaal is ook het niet hebben van een baan, kinderen of andere verplichtingen. In de realiteit hebben de meesten van ons die luxe niet. Dat betekent versnipperd schrijven en weinig tot geen sociaal leven als je bezig bent met een boek. Die toewijding moet je kunnen en willen opbrengen.”

Wat volgt er nog?
“Ik zoek voortdurend naar inspiratie en ik droom groots. Ik hoop ooit een werk te kunnen voltooien dat kan evenaren met het idee dat eraan ten grondslag lag.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Op mijn nachtkastje ligt standaard een werk van romantisch anarchist Tom Hodgkinson, editor van The Idler. Als ik me teveel opwind over het moeten doen van mijn belastingaangifte, over de bankencrisis, telemarketing, of mijn pensioenoverzicht, dan lees ik een stukje van Hodgkinson om alles weer in het juiste perspectief te zien: Life is absurd. Be merry. Be free.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Obsessie, liefde en verraad in het Noorden van Italië
Lees ook:Mailen met… Carlijn Vis over Vrij spel
Lees ook:Mailen met Koen van Wichelen over zijn verhalenbundel
Lees ook:Mailen met… Mark Verver over Snoep
Lees ook:Mailen met… Jen Minkman over Back to school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.