Mailen met… Maurits de Bruijn over Broer

De aankomende tijd verschijnen er een heleboel boeken, maar ‘Broer’ van Maurits de Bruijn springt er wat mij betreft echt uit. Wat een verhaal! In ‘Mailen met…’ vertelt hij zelf meer over zijn boek, waarvan je gister misschien al de boektrailer hebt bekeken.

“Ik zat drie jaar geleden alleen in het café en ik schreef zonder plan. Ik beschreef de dingen om me heen: de barman, de andere gasten in het café, de gesprekken die zij voerden. Ineens schreef ik iets over mijn broer. Op dat moment was mijn oudste broer al tien jaar vermist. Ik kon niet verklaren hoe hij in mijn verhaal terecht kwam, maar ik voelde wel de noodzaak ermee door te gaan. Die ene scène heeft uiteindelijk tot de roman ‘Broer’ geleid, de eerste aanzet is grotendeels overeind gebleven en heeft een plek gekregen in het eerste hoofdstuk.”

Wat kunnen we verwachten?
“‘Broer‘ is een coming of age-roman die beschrijft hoe de vermissing van zijn enige broer ingrijpt op het leven van een opgroeiende jongen. Die jongen, Wolf, onderneemt een reis die hem naar plekken als Berlijn, Rome, Tel Aviv en New York brengt. Die reizen brengen hem dichterbij zijn broer en zijn verleden, maar verwijderen hem ook van zijn familie. Eigenlijk zou ik deze vraag liever door anderen laten beantwoorden. Thomas Verbogt, mijn oud docent schrijven, beschrijft het als ‘een verhaal dat naar woorden zoekt’. Ik vind dat een hele goede bewoording.”

Hoe zit het met uw concentratie?
“Ik ben niet altijd even geconcentreerd, maar het is belangrijk om ook op die momenten te kunnen werken. Dat betekent dat ik af en toe ga stofzuigen of inlog op facebook terwijl ik aan het schrijven ben. Het werkt voor mij goed om toe te geven aan de afleiding en mezelf tegelijkertijd te dwingen toch te schrijven. Als ik af en toe wegga van mijn tekst, levert dat meestal iets op. Dan sta ik af te wassen en denk ik: Oja, dat moet er gebeuren!”

Wat komt er nog meer van u aan?
“Ik ben in gedachten bezig met een tweede roman. Ik vind het fijn om mijn fantasie te tarten door zolang over iets na te denken tot ik niet anders kan dan het op te schrijven. Zo is dat met ‘Broer’ op een meer onbewuste manier ook gegaan. Op een gegeven manier moest dat verhaal eruit. In de toekomst wil ik een verhalenbundel schrijven. Vóór ’Broer‘ richtte ik me op het korte verhaal en ik zou dat graag weer oppakken. Maar eerst moet het idee voor een tweede roman eruit.”

Wat leest u op dit moment?
“Ik lees meestal twee boeken tegelijk, dat zal ook wel iets te maken hebben met mijn gebrek aan concentratie. In dit geval ga ik niet afwassen maar sla ik het ene boek dicht en open ik het andere. Ik lees nu ‘De moeilijke liefdes‘ van Italo Calvino, een bundel korte verhalen. ‘De Onzichtbare Steden‘ is een van zijn andere bundels en dat is een van de meest bijzondere boeken die ik ken. Het zijn fictieve verhalen die gebaseerd zijn op de reizen die Marco Polo in opdracht van keizer Kublai Khan ondernam. Tijdens het lezen was ik totaal geïntimideerd door de verbeeldingskracht en filosofische observaties van de schrijver. Ik dacht de hele tijd: ‘Dat iemand hiertoe in staat is..’ De volgende zin uit ‘De Onzichtbare Steden‘ heeft ook een belangrijke invloed gehad op het schrijven van Broer, al realiseerde ik me dat pas na het schrijven: ’Bij aankomst in iedere nieuwe stad vindt de reiziger iets van zijn verleden terug waarvan hij niet meer wist dat hij het had: de vreemdheid van dat wat je niet meer bent of wat je niet meer bezit wacht op je op het moment dat je vreemde en niet eerder bezeten plaatsen betreedt.’

Verder herlees ik ‘De avonden‘ van Gerard Reve, al is het niet mijn favoriete boek van hem. Soms is het goed iets te herlezen en de ervaring te vergelijken met de eerste keer dat het tot je kwam. Dan is het bijna alsof je een dialoog kunt aangaan met je jongere zelf. Ik merk dat ik deze keer de droge humor van het boek veel meer weet te waarderen en nu heb ik het idee dat mijn gevoel voor humor zich enorm heeft ontwikkeld.”

[isbn]9789046812945[/isbn]

Lees ook:Razzia van Putten (1944) inspiratiebron roman Femke Roobol
Lees ook:Mailen met Marjon Sarneel
Lees ook:Boektrailer + voorproefje: Broer – Maurits de Bruijn
Lees ook:Jermaine Jackson schrijft boek over broer Michael
Lees ook:Orang-oetans drijven niet; Stephan ter Borg literaire belofte

Eén reactie op “Mailen met… Maurits de Bruijn over Broer

  1. Sabrina jansen

    Het lijkt me serieus een zeer interessant boek.
    Dit bewijst maar weer dat inspiratie kan voortvloeien in alles om je omgeving.
    Maurits begon met de mensen om zijn heen te beschrijven en ineens is daar zijn vermiste broer. Prachtig en ontroerend lijk me.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.