Mailen met… Marion Everink over Meer sjans met Frans

Marion Everink heeft ‘Meer sjans met Frans, Nederlandse taalanekdotes, missers en uitglijders’ geactualiseerd. De schrijfster vertelt er in deze editie van Mailen met… meer over.

“Het is geschreven voor iedereen die de Franse taal en cultuur een warm hart toedraagt en die zijn of haar Frans wil verbeteren, maar dan wel op een ludieke en praktijkgerichte manier. Ik woon met mijn gezin al vele jaren in Frankrijk en mijn boeken zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen.”

Wat kan de lezers verwachten ?
“’Meer sjans met Frans’ bestaat uit tien hoofdstukken waarin uiteenlopende onderwerpen worden behandeld over het Frans en het leven in Frankrijk. Ik vind het erg leuk om ‘valse vrienden’ op te sporen tussen het Nederlands en het Frans. Dat zijn woorden die hetzelfde lijken in beide talen, maar een heel verschillende betekenis hebben (bijvoorbeeld ramp/rampe, serre of zak/sac). Hilarische misverstanden zijn vaak het gevolg, waarvan ik er veel in het boek heb opgenomen. Maar ook ‘straattaal’ en ‘franglais’ (het Engels van de Fransen) komen aan de orde, in de context geplaatst van dagelijkse en praktische onderwerpen zoals werken op een Frans kantoor, bezoek aan de dokter of praten over het weer.”

Hoe gaat u bij het schrijven van een boek te werk?
“Concentratie en discipline zijn zeker belangrijke voorwaarden om uiteindelijk een publicabel manuscript te produceren. Wat voor mijzelf goed werkt is een apart schrift te gebruiken dat ik altijd bij de hand heb en waarin ik onmiddellijk nieuwe ideeën en voorbeelden kan opschrijven. Zo kan ik niets vergeten en dat geeft een stukje rust. Zodra ik denk dat ik genoeg materiaal heb, is het een kwestie van elke dag consequent een stukje schrijven, herschrijven, weggooien en opnieuw beginnen … Het is een eenzame en vaak frustrerende bezigheid, dat moet je niet erg vinden. Verder moet je zeer gemotiveerd zijn en veel doorzettingsvermogen hebben. Want wanneer je niet de luxe hebt van een deadline van een uitgever, dan is niets gemakkelijker dan je te laten afleiden door allerlei klusjes die meer spoed hebben dan jouw boek…”

Waar droomt u van?
“Ik zou graag een bundeltje verhalen over Frankrijk schrijven, maar of dat er ooit van komt?”

Welk boek las u als laatste?
“Ik heb net het boek “The Song of Achilles” van Madeline Miller gelezen, dat de Orange Prize 2012 heeft gewonnen, prachtig! Een van mijn favoriete Franse auteurs is Philippe Claudel, hij schrijft vaak over het menselijk karakter, met zijn sterke en vooral zwakke kanten. Je wordt meestal niet vrolijk van zijn werk, maar het is zo mooi geschreven!”

[isbn]9789055940479[/isbn]

Lees ook:Franse ridderorde voor Paul Gellings
Lees ook:Suske en Wiske naar Frankrijk
Lees ook:Nieuwe selectie uit werk van H.L. Wesseling
Lees ook:Mailen met… Saskia Profijt over ‘Zwijgplicht’
Lees ook:Mailen met… Arthur Umbgrove over ‘Hotel Sofia’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.