Mailen met… Marieke van der Pol over Voetlicht

Foto: Sander Troelstra

Marieke van der Pol is een succesvolle scenario-schrijfster. Zo is zij het brein achter ‘Bride Flight’ en bewerkte ze de boeken ‘De Tweeling’ en ‘Isabelle’ van Tessa de Loo tot een prachtige films. Recent is haar tweede boek verschenen. Ze vertelt er van alles over in deze mailen met…

“Met het idee voor ‘Voetlicht’ liep ik al tientallen jaren rond. Ooit, in de ‘vrije’ jaren zeventig, zat ik op de Amsterdamse toneelschool. De manier waarop wij onze vrijheid beleden was eigenlijk nogal dogmatisch. Je móest vrij zijn. Veel mensen worstelden daarmee. In die jaren kwam ik – door de liefde, zoals dat meestal gaat – ook wel eens in Israël. Het contrast tussen mijn eigen ‘vrije’ situatie en de situatie in dat van alle kanten bedreigde land bleef me altijd fascineren. Ik wist dat er ooit iets mee zou doen. Het is ‘Voetlicht’ geworden.”

Wat kunnen de lezers voor verhaal verwachten?
“‘Voetlicht’ is het verhaal van een jonge vrouw, Vero, die in de verwarring van de jaren zeventig probeert staande te blijven en haar rol in het leven te vinden. Hoewel veel in het boek is gebaseerd op autobiografisch materiaal, heb ik toch vooral mijn verbeelding de vrije loop gelaten. Alleen zo kon ik het verhaal waarachtig vertellen. Mijn hoop is dat lezers meegesleept worden en Vero ’s zoektocht zullen herkennen.”

Heeft u moeite met deadlines?
“Door mijn ervaring als scenarioschrijver ben ik gewend aan deadlines en daarmee aan discipline. Toch is het een eeuwig gevecht. Dat heeft vaak met angst te maken. Niet werken is toegeven aan je angst dat het verhaal niks is en ook nooit iets zal worden. Vluchten in andere dingen: éven je mail checken en beantwoorden, éven een boodschap doen, éven iemand bellen. Zolang je droomt van je je verhaal (film, boek) is het groots en meeslepend, maar zodra je iets op papier zet, lijkt het nergens meer naar. Dan is het zaak rustig door te werken, iedere dag weer. Niet opgeven. Dat is de belangrijkste tip die ik kan geven aan lezers die ook een boek willen schrijven: stug doorwerken. Het duurt langer dan je hoopte en het is moeilijker dan je dacht, maar op een dag heeft het verhaal de vorm gekregen waarvan je droomde.”

Wat kunnen we de aankomende tijd van u verwachten?
“De komende maanden ga ik weer een filmscenario schrijven, over de verzetsstrijder Walraven van Hall, die ook wel de ‘Bankier van het Verzet’ wordt genoemd. Een film over de grootste bankfraude in de Nederlandse geschiedenis, onder de ogen van de Duitse bezetters, en ten behoeve van de illegaliteit. Ondertussen denk ik na over mijn volgende boek. Ik weet al waarover ik wil schrijven en ik hoop er over enkele maanden aan te beginnen.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Op mijn nachtkastje ligt momenteel ‘Joe Speedboot‘ van Tommy Wieringa. Dat heeft geen aanprijzing meer nodig! Ik lees het nu voor de tweede keer en vind het net zo indrukwekkend als de eerste keer. Tommy Wieringa bewonder ik zeker en ik verheug me op zijn volgende boek. Maar ik bewonder ook vele andere schrijvers, zoals Amos Oz, Ian McEwan, David Grossman, David Vann, Jonathan Franzen, Richard Yates, ach, noem maar op. Misschien is bewonderen niet het goede woord. Ik laaf me aan hun werk.”

[isbn]9789029583411[/isbn]

Lees ook:Mailen met… Marion Bloem over Een meisje van honderd
Lees ook:Mailen met… Linda Jansma over Houvast (+ win het boek!)
Lees ook:Mailen met Koen van Wichelen over zijn verhalenbundel
Lees ook:Boekpresentatie ‘Aan mijn jongere ik’
Lees ook:Mailen met… Jen Minkman over Back to school

Eén reactie op “Mailen met… Marieke van der Pol over Voetlicht

  1. Rita Leerkes

    Prachtig boek: Voetlicht. Ben zelf in de jaren 70-/80 naar Israel geweest en dit boek is voor mij een mooi document gebleken. Prachtig verwoord en beschreven hetgeen ik inmidels was vergeten. En hetgeen ik juist niet in woorden uit kan drukken. Hartelijk dank voor dit mooie geschenk.
    Nu kan ik ook mijn dochters laten lezen wat ik daar heb beleefd en ook zo heb ervaren. Kan verhelderend zijn.
    Bovendien door FB inmiddels zijn er veel oude contacten ontstaan en is mijn tijd in Israel weer erg actueel.
    Nogmaals Marieke, na bruidsvlucht is dit ook en boek op mijn favorietenlijst!!
    Hartelijke groeten,
    Rita Leerkes

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.