Boekenblog neemt Kobo Arc onder de loep

“Stop searching, start discovering”, schreeuwen de makers van de nieuwe Kobo Arc vanaf de verpakking. De uitgebreide tablet is gericht op boekenwurmen die klaar zijn met de beperkingen van een e-reader. Zij willen meer: aanbevelingen, suggesties en ontdekkingen. An unexpected journey tussen de boekenplanken van digiworld. Blogger Sterre van der Hee test de Kobo Arc voor Boekenblog.

Terwijl ik het blauwe doosje vol verwachting openmaak, kijkt huisgenoot A argwanend mee. Met tech heeft ze niets, met boeken des te meer. De inhoud maakt ons vrouwen onmiddellijk gelukkig. Eén stekker, één snoer. Hup, in het stopcontact, en aan dat ding. Onze reis kan beginnen.

Na het selecteren van de taal en het juiste netwerk openbaart zich een elegant inlogscherm. Stilistisch gezien wint deze het van de meeste e-readers, die het ondanks de moderne technologie soms toch nog met een ouderwets ogende interface moeten doen. We kunnen kiezen voor een quickie (“Snelle rondleiding”) of diepgaande materie (“Smaakprofiel”).

Als kinderen van de moderne hurry up-maatschappij beginnen we met nummer één, waarna we in exact vijfenveertig seconden alles leren over het ‘vastzetten’ van boeken, tracks en video’s. Door deze op je tabletscherm te verzamelen creëer je jouw eigen hoekje met favoriete spulletjes. Een soort fijn rommelkastje, maar dan overzichtelijk ingedeeld in Tapestries – een onvertaalbaar doch hip woord voor persoonlijke mappen. Echter, onze Kobo gaat verder dan dat. Nadat jij jouw lievelingsleesvoer hebt getapestried – of zoiets – herkent ‘ie jouw aanduidingen, om vervolgens suggesties te geven zodat je oneindig kunt snuffelen in de digitale bieb. In theorie, want zodra we muziek van Nick Cave hebben vastgezet, geeft Kobo een Fifty Shades of Grey-boek als aanbeveling. Niet helemaal in hetzelfde straatje.

De tweede optie, het Smaakprofiel, is bestemd voor broodnodige verbetering van de relatie tussen mij en Kobo. “Zou je dit lezen?” vraagt het apparaat ons met grote letters, waarna het diverse literatuur aanreikt. Alsof het een spelletje is kunnen we ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Zo leert Kobo, naar eigen zeggen, “uit welk hout je gesneden bent”. Indrukwekkend. Althans, opnieuw teleurstelling: nadat huisgenoot A en ik collectief titels als Het grote voetbalboek, Rembrandt en The Poetry of Architecture hebben geweigerd, vliegt enkel literatuur als The Blue Fairy Book voorbij. Onbekend en, zo lijkt, irrelevant.

Dit voorbijvliegen duurt overigens niet lang. De Kobo mag met Android 4.0 een vrij snel apparaat zijn, maar al snel ondervind ik problemen bij het openen van applicaties. Het beeld is schokkerig, hapert of loopt vast. Stiekem vraag ik me af hoe dat zal gaan nadat de fanatieke boekenwurm honderden titels heeft gedownload. Wat betreft de downloadfunctie heeft Kobo veel weg van de e-reader. Via de bibliotheek en de Kobo Store kun je digitale boeken bestellen; zo betaal je 13 euro voor het boek IV van Arjen Lubach. Previews van tien pagina’s krijgt de gebruiker gratis in de schoot geworpen. Met de Reading life-functie krijgt het lezen een nieuwe dimensie. Een applicatie, vergelijkbaar met een stappenteller, houdt gelezen pagina’s en leestijd bij, om daarna ‘prijzen’ uit te delen voor lang lezen, veel lezen of ’s nachts lezen.

Verder kent ook deze tablet, zoals talloze andere, een uitgebreide lijst met applicaties en websites. Met een ingebouwde camera, een Social Media-hoek, functies als Pinterest en een Press Reader doet hij qua functies weinig onder voor zijn broertjes en zusjes. De interfaces ogen mooi en voorgeprogrammeerde websites openen in prettig leesbaar formaat. Kobo geeft, met de ingebouwde leesspelletjes en elegante uitstraling, een originele draai aan de standaardtablet die de etalages van mediamarkten overspoelt. Maar het doen van ontdekkingen? Daarvoor moet je toch écht op reis.

Meer informatie over de Kobo Arc te vinden op http://nl.kobo.com/koboarc/techspecs/.

Tekst: Sterre van der Hee.

Lees ook:Kobo ereading app voor BlackBerry 10 smartphones
Lees ook:Nieuwe Kobo’s: met Mini, Glo en Arc eReader voor ieder
Lees ook:Kobo introduceert Limited Edition Kobo Aura HD eReader
Lees ook:Kobo Glo als beste getest door de Consumentenbond
Lees ook:Geef je vader een bibliotheek voor Vaderdag met de Kobo Arc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.