Kinderen lezen steeds minder, geef ze meer schermtijd

De concurrentie voor het reguliere boek is moordend. Met de hedendaagse games, animaties en social media lijkt de drempel die het Nederlandse kind moet nemen om een boek op te pakken, hoger dan ooit. Onderzoek wijst uit dat het aantal leesminuten per jaar steeds verder daalt. Engels onderzoek uit 2011 laat zien dat kinderen tegenwoordig dramatisch minder lezen. Maarliefst 64% van de kinderen besteedt dagelijks tussen de twee en vijf uur online. (Facebook, websites, e-mail.) Terwijl minder dan de helft maar één boek per maand leest. (National Literacy Trust, Bristol 2011)

Het scherm is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Kinderen hebben tegenwoordig gemiddeld vijf schermen om zich heen: een mobiel, DS/PSP, tv, computer en tablet, zo blijkt uit Engels onderzoek. Van de Nederlandse 15-jarigen is 14,3% laaggeletterd, en leest onvoldoende om mee te kunnen komen op school. (St. Lezen, PISA, 2009)

Uitgeverij Nanda probeert a part of the solution te zijn en zoekt naar wegen om ‘het scherm’ in te zetten bij het bevorderen van lezen. Daarom heeft de uitgeverij zelf een iPad-boekenapp ontwikkeld, die de concurrentie met games en animaties gemakkelijk aankan. De app ‘Plaza Patatta’ is een léésboek voor kinderen van 8-12 jaar. Door zelf te lezen, krijgen de kinderen audio-effecten, animaties en illustraties te zien die aansluiten bij de gelezen regels. Hierdoor worden ze steeds verder het verhaal in gezogen. De effecten en illustraties werken op filmische wijze als kleine cadeautjes die de kinderen op een pakkende manier door het verhaal helpen. Voor ze het beseffen, is het boek uit! (Zie: het persbericht van de Plaza Patatta-app)

De Universiteit van Tilburg vindt de leesbevorderende gedachte achter het iPad-project van uitgeverij Nanda interessant en zal onderzoek doen naar het leesplezier van kinderen bij het lezen van de Plaza Patatta-app. Dit zal gebeuren onder leiding van prof.dr. Helma van Lierop-Debrauwer. Zij is sinds 1998 bijzonder hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur (Annie M.G. Schmidtleerstoel) aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en sinds december 2001 hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.

Om ouders een handvat te geven in de zoektocht naar entertaining alswel leerzame apps, zal Uitgeverij Nanda de komende maanden een portal ontwikkelen op de iPad voor apps die zowel onderhoudend zijn als leesbevorderend – en die de concurrentie met games, animaties, websites en social media aankunnen. Zodat je in één oogopslag die apps kan vinden die zowel het kind als de ouders aan zullen spreken.

Lees ook:Marloes Schrijvers ontvangt Miep Diekmann prijs
Lees ook:Miep Diekmann-thesis prijs voor jeugdliterair onderzoek
Lees ook:Win Plaza Patatta iPad App @Boekenblog
Lees ook:Kleuters krijgen literaire vorming door prentenboeken
Lees ook:Shaun Tan wint Astrid Lindgren Memorial Award

Eén reactie op “Kinderen lezen steeds minder, geef ze meer schermtijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.