Marloes Schrijvers ontvangt Miep Diekmann prijs

De Miep Diekmann thesis prijs 2014 gaat naar Marloes Schrijvers voor haar thesis: ‘Life writing through text and image in children’s literature. A multimodal analysis of authenticity and dual address in autobiographical picture books’. Ze schreef deze voor de Master jeugdliteratuur Tilburg University.

Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de auteur(s) van de beste Nederlands- of Engelstalige masterthesis op het gebied van de studie van de kinder- en jeugdliteratuur. Onderwerpen kunnen zowel literatuurtheoretisch als -historisch van aard zijn. Onderzoek expliciet naar leesvaardigheid, functies van lezen, leesattitude of lezen in relatie tot audio-visuele en/of digitale media komt niet in aanmerking voor deze prijs. De prijs is één van de activiteiten van IBBY-Nederland om meer aandacht te schenken aan de wetenschappelijke bestudering van de kinder- en jeugdliteratuur. Zij is vernoemd naar Miep Diekmann, die al vroeg het belang van wetenschappelijk onderzoek over kinder- en jeugdliteratuur aan de orde stelde en daarvoor een warm pleidooi in de media hield.

De Miep Diekmann prijs voor jeugdliterair onderzoek bedraagt 750 euro. Naast het toekennen van de prijs, zijn twee eervolle vermeldingen (250 euro) mogelijk. Gestreefd wordt naar het publiceren van een artikel n.a.v. de bekroonde thesis in de publicatiereeks over de studie van de kinder- en jeugdliteratuur: ‘Literatuur zonder leeftijd’.

Naast de prijs kent de jury twee eervolle vermeldingen (van elk 250 euro) toe aan:
· Kyra Fastenau: ‘Traumatic Events Seen Through Innocent Eyes. Juvenile Focalisators and Narrators in Adult Literature.’ (Researchmaster Universiteit Leiden)
· Miriam van den Nieuwenhof: ‘Kussen en koelwater. Initiatieromans en ecocriticism’. (Master jeugdliteratuur Tilburg University).

De oorkondes behorende bij de prijs en eervolle vermeldingen zullen uitgereikt worden tijdens de IBBY-vriendenmiddag.

Lees ook:Miep Diekmann-thesis prijs voor jeugdliterair onderzoek
Lees ook:Shaun Tan wint Astrid Lindgren Memorial Award
Lees ook:Guus Kuijer krijgt prijs
Lees ook:Thijssen-prijs naar Ted van Lieshout
Lees ook:Jenny Smelik-IBBY prijs 2012 voor ‘Trash’ van Andy Mulligan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.