Gedeporteerde kinderen uit de anonimiteit gehaald

Wat verschijnen er toch een hoop indrukwekkende boeken. Zo komt er nu (op 9 februari) een boekwerk van de hand van Guus Luijters aan waarin kinderen die tijdens de Tweede Oorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd uit de anonimiteit worden gehaald.

‘In Memoriam’ is een indrukwekkend monument van bijna duizend pagina’s, waarin wordt geprobeerd om ruim 18.000 kinderen uit de anonimiteit van het grote getal te halen. Ze krijgen hun naam terug en waar mogelijk weer een gezicht. Het gaat om 102 transporten met Joodse, Sinti en Roma kinderen. Van ieder kind zijn de naam, de geboortedatum en het adres opgenomen alsmede de sterfdatum en -plaats. Bovendien zijn van 3000 kinderen foto’s achterhaald en afgebeeld.

Tentoonstelling
Op donderdag 9 februari 2012 zal, ter gelegenheid van de verschijning van het boek ‘In Memoriam’, een gelijknamige tentoonstelling openen in het Amsterdams Stadsarchief. Meer informatie daarover op de website van het Stadsarchief.

Documentaire
Daarnaast zal op 12 februari 2012 de op het boek gebaseerde filmdocumentaire ‘Herinnering aan een vermoord Kind’ van Willy Lindwer worden uitgezonden bij De Joodse Omroep op Nederland 2.

‘In Memoriam’ werd samengesteld door Guus Luijters, met beeldredactie van Aline Pennewaard en een voorwoord van David Barnouw van het NIOD.

Over de auteur
Guus Luijters (1943) publiceerde essays, poëzie en proza, waarvan meest recent de novelle De hongergoochelaar. Zijn laatste dichtbundel is ‘Sterrenlied’ (2010), een gedicht over Sientje Abram, een van de 18.000 gedeporteerde kinderen.

[isbn]9789046812303[/isbn]

Lees ook:Het Amsterdam van Theo van den Boogaard
Lees ook:Suske en Wiske-tentoonstelling in CODA Museum
Lees ook:Interactief boek voor jou en de kids
Lees ook:Superheld in het Rijksmuseum
Lees ook:Anita Witzier en Natasja Froger lezen voor uit speciale boekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.