75e Boekenweek op drempel van een nieuw tijdperk?

Literatuur in tweets, een e-book, maar ook een gebonden jubileumboek met brieven van 75 auteurs, een bloemlezing in paperback voor jongeren en een jubileumpostzegel. Met deze mix van oude en nieuwe media wordt van 10 tot en met 20 maart voor de 75e keer de nationale Boekenweek gehouden.

De Boekenweek 2010 gaat over jong zijn. Dit onder het motto dat ontleend is aan een van de beroemdste verhalen uit de Nederlandse literatuur, van Nescio, ‘Titaantjes’. Het 75e Boekenweekgeschenk is geschreven door Joost Zwagerman. Van zijn ‘Duel’ worden 958.000 exemplaren uitgedeeld. Dit heeft de organisator van de Boekenweek, de Stichting CPNB, bekend gemaakt.

De 75e editie van de oudste culturele campagne van Nederland toont dat het boekenvak open staat voor nieuwe ontwikkelingen, maar zich vooralsnog richt op het papieren boek. Ter illustratie: In 2009 zijn ruim 45 miljoen boeken verkocht. Het aantal verkochte e-readers is ca 12.000, waarbij ca 60.000 e-books zijn gedownload. De verwachting van de wereldspelers op de digitale markt is dat 2010 het jaar van de grote doorbraak van het e-book zal zijn.

75 schrijvers hebben op verzoek van de CPNB een brief geschreven aan hun jonge ik. Deze zijn gebundeld in ‘Titaantjes waren we – Schrijvers schrijven zichzelf’, waarvan de eerste exemplaren vandaag aan de auteurs werden overhandigd. Uitsluitend tijdens de Boekenweek is het boek te downloaden als e-book. De prijs van deze eenmalige uitgave, voor zowel het boek als het e-book, is €10,-.

Minister Plasterk van OCW heeft ter ere van de 75e Boekenweek een subsidie verstrekt voor een literatuurbevorderingsactie bij de jeugd. Leerlingen in de 4e klas van het VO – van VMBO tot VWO – ontvangen ‘TXT’, een bloemlezing van verhalen, geselecteerd en ingeleid door Abdelkader Benali. De jonge lezers worden uitgenodigd een van de verhalen om te vormen tot “twitteratuur”: in maximaal 10 tweets het verhaal vertellen, gezien vanuit de (hoofd)persoon van het verhaal. De oplage van ‘TXT’ is 215.000 exemplaren.

Koninklijke TNT Post eert de 75e Boekenweek met een jubileumzegel, een wereldprimeur op het gebied van vorm en druktechniek. Op dinsdag 9 maart vindt de uitgifte plaats. NS, hoofdsponsor van de Boekenweek, biedt traditiegetrouw lezers van het Boekenweekgeschenk op de zondag in de Boekenweek een dag gratis reizen aan. De eerste Boekenweek werd georganiseerd in 1932. De 75e Boekenweek heeft als motto Titaantjes – Opgroeien in de letteren.

(Bron: CPNB)

Lees ook:Boekenweek 2010: Titaantjes waren we… Schrijvers schrijven zichzelf
Lees ook:Boekenbal der Titanen opent 75e Boekenweek
Lees ook:Gratis treinen op zondag 14 maart met Boekenweekgeschenk
Lees ook:Jong zijn thema Boekenweek 2010 met Boekenweekgeschenk van Joost Zwagerman
Lees ook:Veel lezers bezoeken literaire zoo

Eén reactie op “75e Boekenweek op drempel van een nieuw tijdperk?

  1. VoerVoorLezers

    Als 2010 echt het jaar van het ebook wordt, dan verwacht ik toch ook een gratis ebookuitgave van het boekenweekgeschenk. Betere reclame voor het ebook is er niet, lijkt me.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.