Van sloppenwijk in Uganda tot internationaal kampioene

In ‘Het Schaakmeisje’ wordt het levensverhaal van Phiona Mutesi verteld. Een fascinerend boek dat wereldwijd al als een groot succes wordt beschouwd. Disney heeft zelfs de filmrechten gekocht en de vertaalrechten van het boek zijn aan acht landen verkocht.

Phiona is een jonge, analfabetische vrouw die opgroeit in de sloppenwijken van Oeganda. Ze heeft voor veel uitdagingen gestaan in haar jonge leven. Zo is ze haar vader op jonge leeftijd verloren aan aids. Net als haar dorpsgenoten is haar toekomst uitzichtloos totdat ze op een dag een schaakbord vindt. Haar aangeboren talent voor het schaakspel helpt haar een nieuw bestaan op te bouwen en te ontsnappen aan het leven in Oeganda.

Op haar elfde wordt ze nationaal schaakkampioen en op haar vijftiende wint ze tegen alle verwachten in het belangrijkste jeugdschaakkampioenschap van Afrika. Dit geeft haar de kans om deel te nemen aan de Schaakolympiade in Rusland. Wat ze hier ziet is een hele andere wereld dan die ze gewend is thuis. Schaakgrootheden zoals Garry Kasparov en Bobby Fischer ontmoet ze in levende lijven. Haar schaakavontuur in Rusland is het begin van een nieuw begin in haar leven.

Over de auteur
Tim Crothers heeft jarenlang voor Sports Illustrated geschreven, voordat hij besloot les te geven aan de School of Journalism in North Carolona. Eerder publiceerde hij twee sportboeken. Tegenwoordig schrijft hij voor The New York Times Magazine. Tim Crothers is getrouwd en woont met zijn vrouw en twee kinderen in North Carolina.

[isbn]9789400500808[/isbn]

Lees ook:Bobby Brown werkt aan boek over Whitney Houston
Lees ook:Nieuwste Vera Stanhope-thriller van Ann Cleeves
Lees ook:‘The Art of North Sea Jazz – 33 years of memories and posters’
Lees ook:Voetlicht – de tweede roman van Marieke van der Pol
Lees ook:Ook Jack Tweed, de man van Jade Goody, komt met een boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.