De Zamperini Legende, het non-fictie boek van het jaar

‘De Zamperini Legende’ van Laura Hillenbrand is door Time uitgeroepen tot non-fictie boek van het jaar. Dit boek vertelt het meeslepende verhaal van Louis Zamperini, de Olympische atleet die in de Tweede Wereldoorlog onmenselijke beproevingen ondergaat.

Op een middag in mei 1943 stort een Amerikaanse bommenwerper in de Stille Oceaan. Het vliegtuig verdwijnt onder de oppervlakte. Er rest alleen een stofwolk en een vlek van olie en bloed. Dan verschijnt het lichaam van een man boven water. Het is Louis Zamperini, een jonge luitenant. Hij grijpt een kleine reddingsboot en klimt aan boord. Het is het begin van een uitzonderlijke overlevingstocht.

Als jongetje is Louis een kleine crimineel die regelmatig van huis wegvlucht. Als tiener ontwikkelt hij zich tot een sterke langeafstandsloper. Hij kwalificeert zich voor de vijfduizend meter op de Olympische Spelen in Berlijn, waar Hitler hem de hand schudt. Maar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt wordt de atleet een luchtmachtofficier die na een gedoemde vlucht op een klein bootje naar een onbekend lot drijft.

Voor Zamperini strekken zich duizenden kilometers open oceaan uit. Hij krijgt te maken met cirkelende haaien, een lekkend bootje, dorst en honger. En dan moet de grootste beproeving nog komen. De grenzen van zijn uithoudingsvermogen worden getest, maar Zamperini reageert met vernuft en verzet, hoop en humor op wanhoop en lijden. Zijn lot wordt bepaald door zijn ijzeren wil.

‘De Zamperini Legende’ is het tweede boek van Laura Hillenbrand na haar besteller ‘Seabiscuit’. Het boek over het legendarische renpaard – volgens Newsweek het bestverkochte sportboek in de geschiedenis – won vele prijzen. Het vormde bovendien de basis voor de gelijknamige speelfilm met Tobey Maguire en Jeff Bridges die zeven Oscarnominaties kreeg. Hillenbrand schreef zeven jaar aan ‘De Zamperini Legende’.

[isbn]9789043507134[/isbn]

Lees ook:Waarom is Churandy Martina zo blij; lees zijn biografie
Lees ook:W.F. Hermans bij de SLAU
Lees ook:Ralph Tuijn als eerste Nederlander Indische Oceaan over
Lees ook:Olympisch leesvoer
Lees ook:Offer jij het allerbelangrijkste in je leven op voor je vriend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.