Bedrijfskundige: ‘Hef managementscholen op’

Managementscholen kunnen het best direct opgeheven worden. Tot die conclusie komt bedrijfskundige drs. P.J. (Jos) Verveen in zijn begin deze week verschenen tweede editie van de bestseller Bullshit Management.

Er is schreeuwend behoefte aan vakmensen, technici en ict-ers, maar jongeren kiezen massaal voor managementopleidingen. De inschrijvingen zijn de laatste tien jaar zelfs verdubbeld. De Nederlandse economie krijgt hierdoor teveel een waterhoofd, aldus de auteur. Hij stelt dat de overheid de wildgroei aan managementopleidingen niet langer zou moeten faciliteren.

In de eerste editie van zijn boek, die leidde tot een stroom aan reacties in Nederland en België, legde Verveen uit waarom beroepsmanagers schadelijk zijn. Ze hebben te weinig passie voor het product en gebrek aan inhoudelijke kennis. De managementmethodieken waarmee zij zich bedienen, zijn puur en alleen op winstmaximalisatie gericht en deze fixatie werkt averechts: hoe meer beroepsmanagers, hoe lager de productiviteit en hoe minder innovaties. Organisaties raken bovendien volledig los van de reden van hun bestaan.

“De managementbureaucratie is in 30 jaar verdrievoudigd en nog altijd willen steeds meer mensen manager worden. De economie draait echter om ondernemerschap en vakmanschap”, zegt Verveen. De bedrijfskundige pleit ervoor het leiderschap binnen organisaties weer in handen te leggen van meewerkende voormannen en –vrouwen. De managementscholen willen niet inhoudelijk reageren op zijn bevindingen.

Bullshit Management II is een uitgave van Academic Service. Aanvullend op de eerste editie is een groot aantal voorbeelden opgenomen van organisaties die zonder toepassing van bedrijfskundige blauwdrukken toch succesvol zijn. Van de eerste editie zijn meer dan 13.500 exemplaren verkocht wat het tot een van de best verkochte managementboeken van de laatste tijd maakt.

Over de auteurs
Drs. P.J. (Jos) Verveen is ondernemer en raadslid in Rotterdam. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en werkte vijftien jaar in de organisatie- en communicatieadviesbranche. Bullshit Management II is mede tot stand gekomen door schrijver en historicus drs. R.J. (Roeland Jan) Umans.

[isbn]9789462200098[/isbn]

Lees ook:Management…? Bullshit!
Lees ook:Hierarchisch leidinggeven langste tijd gehad
Lees ook:De WIJ Economie cadeau voor Prinsjesdag
Lees ook:Een spannend jongens- en marketingboek inéén
Lees ook:Primeur voor Peter van der Wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.