‘Shopaholics redders van de economie’, volgens Molenaar

Internet blijft de grootste bedreiging voor de fysieke winkel. Het aantal faillissementen nam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2012 met 21,7% toe. De retail teloorgang en deze statistische ondersteuning sturen op een sombere situatie. Maar dit hoeft niet het zo te zijn, want juist voor fysieke winkels ligt er dankzij de opkomst van internet een interessante toekomst in het verschiet. Dat pleit buitengewoon Hoogleraar e-Marketing en auteur Cor Molenaar in zijn nieuwste boek ‘Red de winkel!’.

Hoe kunnen winkeliers betere resultaten behalen, wanneer ze in principe nog steeds hetzelfde doen als bijvoorbeeld tien jaar geleden. Retailwaanzin noemt de e-marketing expert dat. Hij vindt dat winkeliers juist nu de ogen moeten openen voor een vernieuwende aanpak. “Het klassieke businessmodel van winkels moet hiervoor wel op de schop,” licht Molenaar verder toe. “Anders komt de klant nooit centraal te staan”.

Social funshoppen
Fysieke winkels kunnen een uitstekend concurrentievoordeel behalen als zij internet en technologie als kracht weten in te zetten. Een fysieke winkel biedt nog altijd iets wat een webshop nooit kan bieden; namelijk een tastbare beleving en service in de vorm van aandacht en zintuiglijke prikkels. En dat wordt nog te veel onderschat.

Vooruitstrevende ondernemers denken het gevaar internet te kunnen bezweren door het opzetten van een webshop naast de fysieke winkel. Volgens Molenaar is dat een goede eerste stap, maar is er wel meer nodig. Molenaar: “mensen houden nog steeds van winkelen, alleen stellen ze andere eisen dan vroeger”. Typerend is bijvoorbeeld het geval van de afgelopen Thanksgivingday in de VS. Klanten gingen op pad voor koopjes, gestuurd door social media en speciale apps. Met de smartphone in de hand werden winkels bezocht, en werd er direct gekocht. Kopen bestaat niet meer uit winkels bezoeken of naar het internet gaan, maar is een proces geworden waarbij winkels en internet geïntegreerd zijn. Internet is een facilitair platform geworden voor de klanten.

Red de winkel
Molenaar: “Een duidelijker signaal voor de retail in Nederland kon eigenlijk niet gegeven worden. Maak winkelen weer leuk, integreer internet en denk na hoe klanten willen kopen: rationeel of emotioneel. In het eerste geval is internet de beste plaats. Is het winkelen gericht op alle zintuigen, dan kan dat alleen in de winkel”.

Waar de buitengewoon Hoogleraar in zijn bestseller ‘Het einde van winkels?’ vooral de ontwikkelingen in de detailhandel en het koopgedrag van klanten ontleedde, biedt hij in ‘Red de winkel‘ een meer praktischere aanpak. Hij spreekt hierin niet alleen ondernemers aan, maar juist ook gemeentes en vastgoed-exploitanten om hun wangedrag in de huidige malaise onder ogen te zien en te sturen op een gezonde ontwikkeling.

Top 3 retail tendensen
- 1 op de 3 shoppingmalls in de VS gaat binnen 5 jaar dicht.
- 15% van de winkels in de Britse Highstreets sluiten dit jaar nog de deuren.
- Nederland bouwt steeds meer bij, terwijl er genoeg winkelpanden beschikbaar zijn.

Over de auteur
Cor Molenaar is buitengewoon Hoogleraar eMarketing&Distance Selling bij RSM/Erasmus Universiteit te Rotterdam en zelfstandig adviseur. Zijn vorige boek ‘Het einde van winkels?‘ was spraakmakend.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Internetzuil in boekhandels Libris en Blz.
Lees ook:AKO combineert clicks and bricks
Lees ook:Nu ook Engelstalige boeken bij Bruna.nl te bestellen
Lees ook:Bruna verruimt besteltijd voor levering volgende dag
Lees ook:Hoe verandert internet je manier van denken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.