Nederlandse bedrijven missen Steve Jobs mentaliteit

Nederland is ondernemend, maar niet bijster innovatief, blijkt uit het internationaal onderzoek de Global Entrepreneurship Monitor (GEM).Op basis van de hoeveelheid startende bedrijven is Nederland het meest ondernemende land van de Europese Unie, maar op het gebied van innovatie loopt het flink achter. Verliezen ondernemers van nu het vermogen te innoveren of ontwikkelt de rest zich sneller en beter?

“Voor Nederland is innovatie belangrijk omdat het de motor is achter onze economie”, vertelt innovatieadviseur Paul van der Voort in het nieuwe boek ‘Het innovatieboek’. “Het maakt economische groei juist mogelijk door slimmer te werken en niet harder.”

Samen met organisatieadviseur Frank van Ormondt laat hij met het boek zien hoe Nederland innovatiever moet worden door inzichten te bieden op het complete terrein van innovatie. Ze gaan in op onder andere businessmodel-innovatie, productinnovatie, procesinnovatie, marktinnovatie en duurzame innovatie. Bovendien maken ze inzichtelijk hoe ondernemers en managers hun organisatie structureel innovatiever kunnen krijgen.

Steve Jobs mentaliteit
“Wat wij erg belangrijk vinden, is meer samenhang aan te brengen in de uiteenlopende innovatiethema’s: van creativiteitstechnieken en co-creatie tot visie-ontwikkeling en innovatieve cultuur”, licht Van Ormondt verder toe. “Dat is wat volgens ons nog sterk ontbreekt in het Nederlandse bedrijfsleven; de Steve Jobs mentaliteit.”

Voor elk aspect van innovatie reiken ze in het boek diverse concepten aan, die geïllustreerd worden met spreuken, figuren en actuele voorbeelden van onder meer Lego, Nike, TomTom, Linux en Apple. Verder introduceren Van der Voort en Van Ormondt een nieuw praktijkgericht raamwerk: het WIM-model. WIM staat voor de drie lagen van het gehele innovatievakgebied: Waardecreatie, Innoveren en -net zo belangrijk, maar vaak onderschat- Management van innovatie.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Steve Jobs biografie iSteve verschijnt voorjaar 2012
Lees ook:Biografie Steve Jobs verschijnt wereldwijd 24 oktober
Lees ook:Steve Jobs biografie verschijnt wereldwijd op 21 november
Lees ook:Steve Jobs overleden; boeken over mede-oprichter Apple
Lees ook:Capaciteit medewerkers onvoldoende benut bij innovatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.