Actuele klacht tegen foute ouders en falende jeugdzorg

Niet eerder hoorde auteur Maria Genova een verhaal dat zo schokkend is als het levensverhaal van Angel van der Vecht. Ze besloot om samen met Angel dit verhaal op te schrijven. Vandaag verschijnt hun boek ‘Het Duivelskind’.

‘Het Duivelskind’ is het levensverhaal van Angel van der Vecht. Haar ouders sluiten haar op in een vrieskist ‘om het slechte in haar te bevriezen’. Er is sprake van misbruik en verkrachting. Dat alles gebeurt – nadat de schoolleiding alarm heeft geslagen – onder het toeziend oog van een gezinsvoogd van Jeugdzorg. Angel durft pas te vluchten als haar eigen vader haar probeert te vermoorden.

Wat dit biografische boek zo schokkend actueel maakt is dat de Nederlandse overheid pas sinds kort haar ogen voorzichtig opent voor de duizenden Angels in ons land. Foute ouders, falende jeugdzorg en wegkijkende omstanders leiden tot levenslange trauma’s (en soms de zelfgekozen dood) van tientallen kinderen per jaar. Dankzij de media wordt men zich hiervan langzaam bewust.

Het taboe rondom dit onderwerp is echter zo groot dat vrijwel niemand durft te praten. Ook Angel van der Vecht durfde dat jarenlang niet. Maar ze realiseert zich dat ze het taboe pas echt kan doorbreken als ze uit de anonimiteit stapt. Die doorbraak is er nu met de publicatie van Het Duivelskind.

Fragment:
Als ze de badkamer instapt, ziet Angel haar vader met een groot keukenmes en een hoop pillen. Hij zet het mes op haar keel. ‘Vandaag is het zo ver,’ zegt hij. ‘Jij pleegt zelfmoord. En ik heb een alibi.’

Een deel van de opbrengst van dit boek komt ten goede aan de stichting Dream4kids.nl, die kinderen met een trauma helpt.

Over de auteur
Journaliste Maria Genova (1973) schreef eerder onder andere de bestseller ‘Man is stoer, vrouw is hoer‘ over vrouwenhandel in Nederland. Co-auteur Angel van der Vecht (1970) heeft een veelgelezen blog www.angelssite.nl.

[isbn]9789089752390[/isbn]

Lees ook:Voorleesboek Myrna Goossen laat kinderen in de jeugdzorg lekker slapen
Lees ook:Josha Zwaan verovert op eigen tempo harten van lezers
Lees ook:‘Bloedbonje’ tussen Rachel Hazes en ouders
Lees ook:Oud-directeur Jeugdzorg Cock Fuchs beschrijft zijn verleden
Lees ook:Kleine etters…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.