Gekookt voedsel maakt ons menselijk

Ook de documentaire ‘Rauwer’ gezien? Moeder Francis Kenter en haar 15-jarige zoon Tom eten alleen ongekookt voedsel, zoals groente, fruit en noten. In de media ontstond deze week ophef over dit opmerkelijke dieet, dat volgens een kinderarts van het AMC leidt tot ernstige ondervoeding.

Richard Wrangham, hoogleraar biologische antropologie aan Harvard, ondersteunt die visie. In zijn boek ‘Koken. Over de oorsprong van de mens’ stelt hij dat door de beheersing van vuur en het koken van voedsel apen uiteindelijk tot mensen evolueerden. Die ontwikkeling bood onze voorouders voedzamer voedsel en een veiliger leven op de grond. Een fundamentele verandering van de anatomie en de hersenen was het gevolg.

Over de auteur
Richard Wrangham is hoogleraar biologische antropologie aan Harvard. Hij was een student van Jane Goodall. In Oeganda bestudeert hij het gedrag van chimpansees.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Waarom wij de enige mensensoort zijn
Lees ook:Weight Watchers boek: Omdat het werkt!
Lees ook:Hoe verandert internet je manier van denken?
Lees ook:Rik Smits wint met Dageraad prestigieuze prijs
Lees ook:Honderd feiten die je andere kijk op de wereld geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.