Moeten wij van elkaar houden?

‘Moeten wij van elkaar houden? Het populisme ontleed’, het nieuwe boek van Bas Heijne is recent verschenen bij De Bezige Bij. In dit boek geeft Heijne een persoonlijke analyse van wat misschien wel het grootste vraagstuk van deze tijd is: de verstoorde verhouding tussen individu en samenleving. Gelijkheid, tolerantie, rechtvaardigheid, solidariteit – keer op keer worden mensen die deze abstracties hoog in het vaandel hebben staan, ontmaskerd als akelig hypocriet, als zogenaamd hoogstaande geesten die er een dubbele moraal op na houden.

Daartegenover staan nu bij uitstek menselijke behoeftes: verwantschap, eigenheid, trots. Wat onder vuur ligt is het naoorlogse humanisme zelf. Waar komt de even heftige als wijdverbreide reactie tegen de geloofsartikelen van de westerse democratieën vandaan? Waarom denken steeds meer mensen dat hun vrijheid alleen gewaarborgd kan worden door het inperken van de vrijheid van anderen? Waarom staat de taal van de rechtstaat machteloos tegenover de taal van het populisme? Moeten de idealen van de Verlichting opnieuw tegen het licht worden gehouden?

‘Moeten wij van elkaar houden?’ vond zijn oorsprong in een artikel Het populisme keert zich tegen de Verlichting in NRC Handelsblad. Dit artikel werd op de website van die krant binnen een week meer dan 110.000 keer gelezen.

Over de auteur
Bas Heijne is schrijver, essayist en vertaler. In 2007 publiceerde hij zijn veelbesproken essay ‘Onredelijkheid’. Zijn essaybundel ‘De wijde wereld’ (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Voor zijn bundel ‘Hollandse toestanden’ (2005) ontving hij de Henriëtte Roland Holst-prijs. Zijn laatste boek is ‘Harde liefde; Nederland op zoek naar zichzelf’ (2010). Hij is verbonden aan NRC Handelsblad.

[isbn]9789023435877[/isbn]

Lees ook:Charles den Tex: e-book legt bom onder uitgeversvak
Lees ook:Alexander Pechtold ontmoet Henk en Ingrid
Lees ook:Belangrijke rol voor boeken in strafzaak tegen Jomada
Lees ook:Taalverloedering: Nederlandse taal nooit zuiver geweest
Lees ook:Boris van der Ham: seks, drank en drugs in de Tweede Kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.