Tweede Wereldoorlog mag niet vergeten worden

Op dit moment hoor je keer op keer dat de Tweede Wereldoorlog niet vergeten mag worden. Daar ben ik het helemaal mee eens. Daarom ben ik zo blij met de verschijning van onderstaande vier boeken. Allen dragen ze op hun manier een steentje bij.

Zo is ‘Klasgenoten van Anne Frank’ van Theo Coster een heel bijzonder document. De schrijver is een van de laatste klasgenoten van Anne Frank die de oorlog overleefde. Vlak voor zijn tachtigste verjaardag hernieuwde hij het contact met vijf voormalige medeleerlingen en zocht hen op. Aan de hand van die gesprekken krijg je een mooi beeld van de verschillende manieren om de oorlog door te komen en hoe de oorlog en Anne Frank invloed hebben gehad op de rest van hun leven.

Een ander uniek boekje dat ervoor zorgt dat we de oorlog niet vergeten is ‘Ik ben er nog’. Debby Petter heeft het verhaal van haar moeder Helene Egger op bijzondere wijze beschreven. Bijzonder zijn de foto’s, brieven en stukjes uit het poëzie-album. Het boek is geschreven uit het oog van het kind, dus ook heel geschikt voor jongere lezers.

‘Post uit de vergetelheid’ bevat ook van die mooie oude beelden. Aan de hand van authentieke brieven, kaarten en postzegels belicht dit boek op beknopte en zoveel mogelijk chronologische wijze de nazi-propaganda, de gebeurtenissen in Joodse getto’s en Oost-Europa. Met daarnaast de geschiedenis van de onnoemelijk vele concentratie-en vernietigingskampen in Hitlers Drittes Reich. Vanuit en naar de nazi-kampen zijn miljoenen brieven gestuurd, maar er zijn er zeer weinig bewaard gebleven. Dit boek bevat dan ook vele historische documenten.

En als laatste is er ‘Route ’40-’45′ van Jeroen Wielaert. Een fijn leesbaar boekje vol ontroerende, verschrikkelijke, maar ook grappige oorlogsverhalen over diverse plekken in het land. Het is een oorlogsreisgids geworden langs allerlei bijzondere plekken. Pak de auto of fiets en proef het verleden.

[isbn]9789048803217[/isbn]
[isbn]9789060057865[/isbn]
[isbn]9789490374082[/isbn]
[isbn]9789022996683[/isbn]

Lees ook:Herinneringen aan bijzondere vriendschap met Anne Frank
Lees ook:David Barnouw over het fenomeen Anne Frank
Lees ook:Anne Frank schreef meer dan aantekeningen in dagboek
Lees ook:Anne Frank te bewonderen op YouTube
Lees ook:‘Anne Frank, tachtig jaar’ vrijdag op Nederland 2

0 reacties op “Tweede Wereldoorlog mag niet vergeten worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.