Kanjerklas: bijzondere kinderboeken

In elke klas zit wel een paar kinderen met een leer- of gedragsstoornis, of die nou officieel gediagnosticeerd is of niet. Toch kan een kind het gevoel hebben dat hij of zij de enige is die ‘anders’ is. In het humoristische kinderboek ‘De Kanjerklas’ is het geen probleem om anders te zijn. Nu verschijnt het tweede deel in de Kanjerklas-serie: ‘De wisseltante’.

Maak kennis met de kanjerklas. Een van de kanjers is Kevin, wiens benen vaak wiebelen en armen wapperen. Hij kan soms maar beter even van zijn stoel glippen om zijn armen en benen uit te laten. Ergens waar hij niemand pijn doet. Of neem nu Kai, die soms ineens wegzweeft op een wolkje. Dan is hij er even niet bij. Dan is er nog Kiara, die af en toe letterlijk ontploft. Voor je doorhebt dat er iets aan de hand is, ligt ze in honderd stukjes verspreid door het lokaal. Haar klasgenoten zetten haar dan weer in elkaar, net als een puzzel.

Zo heeft elk kind wel iets, maar dat is geen probleem. In ‘De Kanjerklas deel 1′ (reeds verschenen) is het probleem een geheimzinnig wezentje dat op de schouder van juf Karin groeit. In deel 2, ‘De wisseltante’, gaat de kanjerklas op schoolreisje naar de dierentuin, en gebeuren er allemaal vreemde dingen vanaf het moment dat Kwasiba een tand verliest. Samen vinden de kinderen een oplossing.

De volgende leer- en gedragsproblemen komen voor in De Kanjerklas: ADHD, ADD, angststoornis, autisme, oppositioneel opstandige gedragsstoornis (ODD), dyslexie en stotteren. In ‘De wisseltante’ komen daarnaast kinderen voor met een lichamelijke beperking: spierdystrofie en kleurenblindheid. Deze eigenschappen worden in het boek bewust niet bij naam genoemd, ‘omdat labels er niet toe doen in een kinderboek’.

Over de auteur
Auteur Hilda Algra is tekstschrijver en verhalenschrijver. Ze schrijft informatieve boeken en lesmateriaal voor het primair onderwijs. Met name over de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen: hoogbegaafdheid, meervoudige intelligentie, concentratieproblemen en praktisch omgaan met leer- en gedragsproblemen (Roeien met de riemen die je hebt, Kwintessens Uitgevers 2010). Hilda Algra woont met haar man, dochter (13) en zoon (11) in Zoetermeer.

[isbn]9789490908010[/isbn]

[isbn]9789490908003[/isbn]

Lees ook:Driejarige wil vader vermoorden…
Lees ook:Luchtmeisjes: Verzet en collaboratie van twee stewardessen
Lees ook:Leer omgaan met spanning en innerlijke onrust
Lees ook:Ontdek hoe je spanningen en conflicten de baas wordt
Lees ook:Kip wil graag zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.