De grens van de grap – alle dyugudyugu omtrent #negerdag

“Volgens mij had niemand kunnen vermoeden dat de grap over Negerdag een zenuw blootlegde die vlak onder ons huidoppervlak lag”, aldus Howard Komproe. Vandaag verschijnt het boek over wat die grap allemaal losmaakte.

Stand-upcomedian Howard Komproe riep vorig jaar in een opwelling 9 maart uit tot Nationale Negerdag. Het begon als een serie grappen op Twitter en Facebook, die hij inzette als parodie op vrouwendag, pannenkoekendag, warme truiendag en al die andere maffe dagen. Maar wat als grap begint, groeit uit tot een grimmige aangelegenheid waarbij Howard steeds bozere reacties ontvangt en zelfs met de dood bedreigd wordt.

Hoe kan een grap zó uit de hand lopen? In ‘De grens van de grap’ reconstrueert Komproe de gebeurtenissen rond 9 maart en onderzoekt op welk moment de humor het aflegt tegen lompheid en lange tenen. Hij vraagt reacties van collega’s en kennissen en ontvangt bijdragen van onder andere Theo Maassen, Gerard Spong, Stine Jensen, Noraly Beyer en Robert Vuijsje.

Waarom is het woord ‘neger’ zo beladen in Nederland? Wat gebeurt er als iedereen zich met je grap kan bemoeien? Wat is überhaupt je functie als professionele grappenmaker, en waar ligt je grens? Komproe wil niet zijn excuses aanbieden, maar hij heeft er in ieder geval wijze lessen uit getrokken. “Nu weet je waar de mensen zitten met enge ideeën.”

Over de auteur
Howard Komproe (1971) is stand-upcomedian en maakt deel uit van de groep Comedytrain. In 2000 was de kick-off van zijn solocarrière met de show ‘Luister, Loekoe, Yere, Kijk’! Daarna volgen onder meer ‘Dus dat’, ‘Howard 4t 1&ander’ en ‘N.I.E.U.W!’ In januari 2013 start zijn nieuwe show ‘De LULverhalen’, de mannelijke tegenhanger van ‘De vaginamonologen’.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Zondag 20 maart gratis treinen met Boekenweekgeschenk
Lees ook:Speciale première Alleen maar nette mensen Robert Vuijsje
Lees ook:Oprichter Room to Read spreekt tijdens NightWriters festival
Lees ook:Gerrit Komrij lanceert nieuwe poëzieprijs
Lees ook:Huub Stapel terug theater in met Mannen komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.