Robbert Dijkgraaf zoekt naar Reuzen van de Lage Landen

Robbert Dijkgraaf, die dit jaar afscheid neemt als president van de KNAW, staat bekend als een enthousiast wetenschapspopularisator en een gedreven ambassadeur van de Nederlandse wetenschap. In ‘Reuzen van de Lage Landen’ gaat hij op zoek naar de grootste geleerden uit de vaderlandse geschiedenis.

Stevin, Huygens, Van Leeuwenhoek en Kamerlingh Onnes, om er een paar te noemen, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de kennis van de wereld om ons heen. Hoe kwamen zij tot hun belangwekkende ontdekkingen?

Gedreven door zijn nieuwsgierigheid bezoekt Robbert Dijkgraaf musea en archieven, statige herenhuizen en stoffige kelders. Op zoek naar de persoonlijke geschriften, de aantekeningen en de apparatuur van onze beroemdste wetenschappers. Om met eigen ogen te zien en te horen wat hen dreef en wat ze ontdekten, en hoe generaties wetenschappers op hun werk voort bouwden. Op de schouders van de wetenschappelijke reuzen van de Lage Landen.

Robbert Dijkgraaf is theoretisch natuurkundige. Hij promoveerde in 1989 cum laude, waarna hij werkte aan het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton, New Jersey. In 1992 werd hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 volgde de benoeming tot president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Vanaf juli 2012 is hij directeur van het IAS.

Marcel Hulspas is wetenschapsjournalist. Eerder verschenen van hem ‘UFO!’, ‘Tussen waarheid en waanzin’ en ‘En de zee spleet in tweeën’.

[isbn]9789046813171[/isbn]

Lees ook:Het nut van nutteloos onderzoek – Robbert Dijkgraaf
Lees ook:Robbert Dijkgraaf heropent Het Spinozahuis
Lees ook:Nieuwe selectie uit werk van H.L. Wesseling
Lees ook:Achttien romans maken kans op Libris Literatuur Prijs
Lees ook:Universum uit het niets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.