Manon Sikkel wint twee prijzen tijdens De Nederlandse Kinderjury

Dat boeken lezen onder kinderen nog steeds hot is, bleek woensdagmiddag wel tijdens de bekendmaking van de prijs van de Nederlandse Kinderjury. Geronimo Stilton en Manon Sikkel waren de gelukkigen die er met de prijs vandoor gingen. Dit jaar heeft de Senaat, bestaande uit twaalf jonge boekenlezers uit alle provincies, voor het eerst een boek bekroont dat ook een Pluim won.

Overladen met blijdschap
Nog voordat haar naam wordt geroepen, springt Manon Sikkel in de lucht. Overladen met blijdschap: niet alleen omdat de schrijfster met Voor wie doe jij een moord? door IzzyLove de Pluim van de Senaat won, maar ook omdat ze zich met hetzelfde boek mag bekronen tot winnaar van de Nederlandse Kinderjury in de categorie 10 t/m 12 jaar.

“Ik ben zo verbaasd”, vertelt de kinderboekenschrijfster, die vorig jaar eveneens won met haar boek Hoe word ik een koppelaar. “Ik ging er totaal niet vanuit, omdat het nog nooit is gebeurd dat een genomineerde twee keer wint. Bovendien verwachtte ik dat Het leven van een loser. Geen paniek! Van Jeff Kinney zou winnen. Dat boek verkoopt zo goed!”

Fantasie en bijzondere pagina’s
In de leeftijdscategorie van 6 t/m 9 jaar ging de Pluim naar De wraak van Lorre van Tosca Menten. “Dit is een boek dat je na de eerste keer lezen graag nog een keer leest”, spreekt de Senaat. “Iedere keer ontdek je weer nieuwe dingen.” Stilton won met zijn boek Fantasia VII in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat noemde het ‘een boek met veel fantasie’ en het onderscheidt zich van andere boeken door de ‘bijzondere pagina’s.

Niemand kan in je hoofd kijken
De twee prijzen die Sikkel heeft gewonnen, betekenen veel voor haar. “Het geeft aan dat veel kinderen mijn boeken leuk vinden. Dat is waarom ik ze schrijf.” De 48-jarige schrijfster zegt daarbij ook een bepaalde boodschap te hebben voor haar lezers. “Als kind denk je dat je de enige bent die zich zorgen maakt. Daardoor durf je het niet aan anderen te vertellen. In mijn boeken maak ik duidelijk: niemand kan in je hoofd kijken, daarom moet je vertellen wat er in jouw hoofd omgaat.”

Hoewel de schrijfster alleen maar lof ontvangt, blijft ze kritisch. “Ik heb gemerkt dat ik de fout ben ingegaan door mijn boeken een meisjesachtige uitstraling te geven. Daardoor lezen jongens mijn boeken niet, terwijl ik dat wel graag wil. Hier ga ik met mijn nieuwe boek, dat in het najaar verschijnt, rekening houden.”

Prangende vragen tijdens high-tea
Ondanks de heersende hitte, weerhoudt het de kinderen er niet van om – voor en na de bekendmaking van de prijzen – aan tafel te schuiven voor een high-tea en tegelijkertijd prangende vragen te stellen aan hun favoriete schrijver kinderboekenschrijvers. Marit Abeling is één van de nieuwsgierige kinderen. Zij zit aan de tafel bij Tosca Menten, die de Pluim van de Senaat heeft ontvangen met De wraak van Lorre. “Dit vind ik haar mooiste boek, omdat het zo’n zielig verhaal is”, vertelt de enthousiaste Marit. Direct werpt ze haar vragen af op de schrijfster, die geduldig antwoord geeft. “Heb je zelf wel eens wraak genomen? En heb je alle personages zelf verzonnen of lijken ze op mensen die je kent?”

Feestelijk ontvangst
Andere kanshebbers voor de prijs van de Nederlandse Kinderjury waren Francine Oomen, Nikki Smit, Paul van Loon, Vivian den Hollander, Rachel Renée Russell en Jeff Kinney. Stuk voor stuk – Jeff Kinney was afwezig omdat zij in Amerika wonen – werden zij feestelijk ontvangen door ruim dertig kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Met grote tekeningen in hun handen stonden zij aan weerzijde voor de rode loper in Hotel de Goudfazant.

De Nederlandse Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in Nederland. Elk kind in Nederland kan op hun favoriete boek stemmen. De schrijfer met de meeste stemmen wint. Schrijvers die een pluim winnen, krijgen deze van De Senaat. Deze is vertegenwoordigd met kinderen uit iedere provincie één.

Tekst: Marjolein de Wit

Lees ook:Kanshebbers Prijs van de Nederlandse Kinderjury bekend
Lees ook:Verkiezing populairste kinderboek 2013 gestart
Lees ook:Genomineerden Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2011
Lees ook:Prijs Kinderjury gewonnen door Stilton en Oomen
Lees ook:Filmrechten ‘Dummie de mummie’ Tosca Menten verkocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.