Nederlandse genomineerden Hans Chr. Andersen Awards

De Nederlandse sectie van IBBY nomineert Ted van Lieshout en Marit Törnqvist voor de Hans Chr. Andersen Awards 2014. Deze prijs wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen. In 1988 ging deze bekroning naar Annie M.G. Schmidt en in 2004 naar Max Velthuijs. De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator.

Ted van Lieshout (1955) heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie. Sinds 1986 schrijft en illustreert hij proza en poëzie voor kinderen en leverde hij (lied)teksten voor bekende televisieprogramma’s, zoals ‘Het Klokhuis’ en ‘Sesamstraat’. Verder schrijft hij toneelscenario’s, (muziek)theaterstukken en liedjes. Een bijzonder autobiografisch tweeluik vormen de dichtbundel ‘Zeer kleine liefde’ (1999) en zijn eerste roman voor volwassenen, ‘Mijn Meneer‘ (2012). Hierin vertelt hij vanuit het perspectief van zijn jongere ik over de relatie die hij als jongen had met een pedofiel. In 2009 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Een jaar later kreeg hij als eerste de Willem Wilmink-prijs, de prijs voor het beste kinderlied. En in 2012 mocht hij de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel in ontvangst nemen voor zijn blokgedichten in ‘Driedelig paard‘. Van Lieshout onderscheidt zich van veel andere auteurs door de veelzijdigheid van zijn oeuvre, de dialoog tussen woord en beeld en zijn originele en beeldende stijl.

Marit Törnqvist (1964) volgde de opleiding tot illustrator aan de Rietveld Academie, met Carl Hollander en Thé Tjong-Khing als docenten. Dit jaar viert zij haar 25-jarig jubileum als illustratrice (én auteur). Zij illustreerde veel boeken van Astrid Lindgren. In 1995 verscheen haar eerste zelfgeschreven (en geïllustreerde) boek, ‘Klein verhaal over liefde‘, dat met een Zilveren Griffel bekroond werd. Bijna 10 jaar later volgden ‘Bellen Blazen In Burundi‘ en ‘Wat niemand had verwacht‘. Marit heeft ook veel boeken van andere Nederlandse schrijvers geïllustreerd. Ze werkte samen met ondermeer haar moeder Rita Törnqvist-Verschuur, Annie Makkink (‘Helden Op Sokken / Druk Heruitgave‘) en Hans en Monique Hagen (‘Jij bent de liefste‘) Sjoerd Kuyper (‘Ik blijf altijd bij je‘) en Toon Tellegen (‘Pikkuhenki‘). Voor dit laatste boek ontving ze het Gouden Penseel 2006. In januari 2013 verscheen bij uitgeverij Querido haar meest recente prentenboek, ‘Groter dan een droom‘, dat ze maakte met de Vlaamse auteur Jef Aerts. Törnqvist is een van de meest talentrijke illustratoren van dit moment, die ook internationaal veel erkenning krijgt.

De Hans Chr. Andersen Awards worden uitgereikt op het tweejaarlijkse IBBY congres dat volgend jaar in Mexico plaatsvindt. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in april 2014.

Lees ook:Ted van Lieshout en Marit Törnqvist genomineerd
Lees ook:Marit Törnqvist 25 jaar werkzaam als illustrator
Lees ook:Thijssen-prijs naar Ted van Lieshout
Lees ook:Illustratrice Mance Post (88 jaar) overleden
Lees ook:Nederlander naar huis met Astrid Lindgren Memorial Award 2010?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.