Gouden Griffel 2012 voor Winterdieren van Bibi Dumon Tak

De Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat dit jaar naar ‘Winterdieren’ van Bibi Dumon Tak. De auteur ontving de prijs vanavond tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek.

In ‘Winterdieren‘ portretteert Dumon Tak ijskoude beesten die op de noord- of zuidpool leven. Met veel humor schrijft ze over de krakende knieën van het rendier, het gebrul van de zuidelijke zeeolifant en het geschuifel van de keizerspinguïn. Martijn van der Linden maakte er illustraties bij in ijzig blauwe tinten.

Uit het juryrapport: “Bibi Dumon Tak schrijft frisse, aanstekelijke portretten waarin de ijskoude pooldieren tot leven worden gebracht in een voortreffelijke stijl: nonchalant maar raak, opgewekt, liefdevol, aaibaar en zeer geestig – Bibi Dumon Tak probeert van iedere zin een feestje te maken. ‘Winterdieren‘ is een parel binnen de non-fictie.”

Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. In 2001 debuteerde ze met ‘Het Koeienboek‘, waarvoor ze meteen een Zilveren Griffel kreeg. Dumon Tak schrijft non-fictie, vaak over dieren, maar ook fictie die op feiten is gebaseerd (‘Latino king‘ bijvoorbeeld, dat in de Slash-reeks verscheen). Ze ontving nog drie Zilveren Griffels, onder andere voor ‘Fiet wil rennen‘, dat ook Prentenboek van het jaar werd. In 2006 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk: ‘Laika Tussen De Sterren‘.

[isbn]9789045112237[/isbn]

Lees ook:Fiet wil rennen Prentenboek van het Jaar      
Lees ook:Thijssen-prijs naar Ted van Lieshout
Lees ook:Gouden Penseel 2010 voor vader en dochter Tolman
Lees ook:Gouden & Zilveren Griffel worden ver‘app’t
Lees ook:David Van Reybrouck wint Libris Geschiedenis Prijs 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.