Vijf nominaties voor de Anton Wachterprijs 2012

Peter Buwalda, Daan Heerma van Vos, Erik Menkveld, Lot Vekemans en Joost de Vries zijn genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2012. Dit maakt de jury vandaag bekend. Ruim honderd inzendingen zijn ontvangen. De Anton Wachterprijs (sinds 1977) is een tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut naar oordeel van een vakjury.

De jury bestaat uit de schrijvers Kees ’t Hart, Maarten ’t Hart, Jo Huizinga (voorzitter), Joke Linders en Judith Uyterlinde. De prijs is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk, en dient als stimulans voor de wording van literair talent in Nederland en Vlaanderen.

De jury moet nu kiezen uit (klik op titel voor meer info):
Peter Buwalda – ‘Bonita Avenue‘ (De Bezige Bij)
Daan Heerma van Vos – ‘Een Zondagsman‘ (Atlas)
Erik Menkveld – ‘Het grote zwijgen‘ (Van Oorschot)
Lot Vekemans – ‘Een bruidsjurk uit Warschau‘ (Cossee)
Joost de Vries – ‘Clausewitz‘ (Prometheus)

Eerdere winnaars van de Anton Wachterprijs zijn Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Peter Joannes Burgstedde, Tessa de Loo, Wessel te Gussinklo, Gijs IJlander, Herman Stevens, Paul Verhuyck, Arnon Grunberg, Nanne Tepper, Sipko Melissen, Ilja Leonard Pfeijffer, Arjan Visser, Christiaan Weijts, Anne-Gine Goemans en Maartje Wortel. De inzending en winnaar in 2000, Marek van der Jagt, werd niet geaccepteerd. Het bleek een pseudoniem van Arnon Grunberg.

De winnaar van de Anton Wachterprijs 2012 wordt bekendgemaakt op 18 oktober aanstaande. Zaterdag 10 november 2012 volgt de uitreiking. Deze vindt plaats in Harlingen (Lahringen), de geboortestad van Simon Vestdijk en van zijn alter ego Anton Wachter. De winnaar ontvangt dan een geldprijs en een replica van het Anton Wachterbeeld. Locatie: Grote Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen. Tijdstip: 14.00 uur. Meer informatie: www.antonwachterprijs.nl.

Lees ook:Peter Buwalda wint Anton Wachterprijs 2012
Lees ook:Gouden Uil 2010 nominaties
Lees ook:Arnon Grunberg ontmoet prominenten in De Balie
Lees ook:Grunberg wint Constantijn Huygens-prijs
Lees ook:Yves Petry winnaar Libris Literatuur Prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.