Mama Kwijt Prentenboek van het Jaar 2012

Mama kwijt van de Ierse illustrator Chris Haughton is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2012. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2010 verschenen.

In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. Deze boeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2012 (van woensdag 18 januari t/m zaterdag 28 januari 2012). Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Chris Haughton (Dublin, 1978) is illustrator en vormgever en woont in Londen. Hij illustreert onder andere voor The Guardian en voor verschillende grote reclamebureaus. ‘Mama kwijt’ is zijn eerste prentenboek. Hij kwam op het idee om een prentenboek te maken na het bezoeken van een tentoonstelling over [zoeksho]Dick Bruna[/zoekshop]. In dit boek valt een klein uiltje uit het nest en gaat daarna met hulp van eekhoorn op zoek naar zijn mama. Speciaal voor de Voorleesdagen komt Mama kwijt uit in een mini-editie met DVD voor € 5,-.

De andere boeken zijn ‘Ik ben de beste’ van Lucy Cousins, ‘Wat het lieveheerstbeestje hoorde’ van Julia Donaldson en Lydia Monks, ‘Zaza speelt doktertje’ van Mylo Freeman, ‘Daar buiten loopt een schaap’ van Mies van Hout, ‘Ikke niet!’ van Nicola Killen, ‘Netjes wachten in de rij!’ van Tomoko Ohmura, ‘Vliegensvlugge vlieg’ van Michael Rosen en Kevin Waldron, ‘Bramenjam’ van Natascha Stenvert en ‘Meneer Rene’ van Leo Timmers.

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel. De Nationale Voorleesdagen 2012 starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdagochtend 18 januari. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2012 voor de negende achtereenvolgende keer plaats.

[isbn]9789025748456[/isbn]

Lees ook:Prinses Laurentien leest voor bij Voorleesontbijt
Lees ook:Nationale Voorleesdagen 2015; nog t/m 31 januari
Lees ook:Fiet wil rennen Prentenboek van het Jaar      
Lees ook:Krrrr…okodil! gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2014
Lees ook:Koninklijk en vaderlijk Voorleesontbijt met Prinses Laurentien en Ruben Nicolai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.