Nieuwe Europese literatuurprijs op opening boekenseizoen

Zaterdagavond is het boekenseizoen feestelijk geopend met ‘De Avond van Manuscripta’. Met een programma dat vooruitblikte op de komende Manuscriptadagen beleefde een select aantal boekenliefhebbers de première van Manuscripta met nationale en internationale auteurs: Adriaan van Dis en Meir Shalev werden gevolgd door onder anderen Arthur Japin, Kees van Kooten, Hans Liberg, Karin Slaughter, Elia Barceló en Gummbah. In de openluchtbioscoop van het Ketelhuis werd de voorpremière van Snel Geld, naar de thriller van Jens Lapidus, vertoond. Tevens werd bekend gemaakt dat de nieuwe prijs voor Europese literatuur volgend jaar op Manuscripta zal worden uitgereikt.

Nieuwe Europese literatuurprijs
Manuscripta 2011 zal het decor zijn van de uitreiking van een nieuwe literaire prijs voor de beste roman die vanuit een Europese taal naar het Nederlands is vertaald. De prijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel, en bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro voor de schrijver van het bekroonde boek. Bijzonder is dat ook de vertaler van het bekroonde boek in de prijzen valt: hij of zij ontvangt een bedrag van 2.500 euro.

Manuscripta gaat door op de zondag 5 september en verwacht zo’n 5500 bezoekers. Op de publieksdag geven 175 auteurs acte de présence. Zij vertellen op 19 podia in ruim 100 programma-onderdelen over hun nieuwe boek. Tevens openen op zondag de stands van de uitgeverijen. De maandag is traditiegetrouw gereserveerd voor professionals uit het boekenvak. De gehele programmering van Manuscripta is te vinden op www.manuscripta.nl.

Lees ook:Manuscripta wordt reizend festival; primeur Uitfeest Utrecht
Lees ook:Europese Literatuurprijs: Julian Barnes en Ronald Vlek
Lees ook:Manuscripta: zaterdag 31 augustus en zondag 1 september
Lees ook:Café Beijing op Manuscripta
Lees ook:‘Avond van Manuscripta’ met internationale auteurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.