Academica Debutantenprijs voor Ricus van de Coevering

Ricus van de Coevering is de winnaar van de Academica Debutantenprijs 2009, de prijs voor het beste literaire fictiedebuut van Nederland. Hij wint de prijs (een geldbedrag van 15.000 euro) voor zijn boek ‘Sneeuweieren’, maakte de jury zondag in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht bekend.

‘Sneeuweieren’ was samen met vier andere boeken door een vakjury genomineerd. Lezers uit Nederland, Vlaanderen en Suriname kozen uit de vijf genomineerden de winnaar. ,,Het is de mooiste stille roman die ik in de laatste jaren heb gelezen”, zo meldde een lezeres.

De roman gaat over kippenboer Harm en zijn vrouw Olga die een Ghaneesje adopteren. Adoptiekind David is de gedroomde opvolger voor de pluimveehouderij in een uithoek van het Brabantse land, maar hij wil zelf liever arts of bioloog worden en heeft niets op met de kippen van zijn adoptievader. Op een dag trekt David het nabijgelegen moeras in en komt niet terug.

De Academica Debutantenprijs werd dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. De prijs werd overhandigd door de winnares van vorig jaar, Marieke van der Pol, die het afgelopen jaar succes oogstte door de verfilming van haar winnende boek ‘Bruidsvlucht’. Eerdere winnaars waren onder anderen Anna Enquist die debuteerde met haar boek ‘Het Meesterstuk’ en Gerbrand Bakker met ‘Boven is het stil’.

(Bron: ANP)

Lees ook:Academica Literatuurprijs genomineerden bekendgemaakt
Lees ook:Longlist 2009 Academica DebutantenPrijs bekend
Lees ook:Shira Keller winnaar Academica Literatuurprijs 2013
Lees ook:Erik Menkveld winnaar Academica Literatuurprijs 2012
Lees ook:David Pefko wint Inktaaptrofee 2013 met Het voorseizoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.