Provoost, Rilke en Linthout ontvangen Vlaamse Cultuurprijs

Anne Provoost heeft maandagavond de driejaarlijkse Vlaamse cultuurprijs voor proza gekregen. Ina Rilke werd gelauwerd voor haar vertalingen, Willy Linthout voor zijn strips. Dit meldt Maarten Dessing op de site van Boekblad.

Tijdens de live tv-uitzending wer Provoost verkozen boven Stefan Brijs en Tom Lanoye. De van oorsprong kinderboekenschrijfster verdiende de prijs met ‘In de zon kijken’, haar eerste roman voor volwassenen. “Met In de zon kijken behoort Anne Provoost behoort definitief tot onze grote prozaschrijvers”, aldus de jury.

De in Mozambique geboren Rilke won het van Alain van Crugten en Franco Paris. De vertaalster van onder meer Adriaan van Dis, Cees Nooteboom, Hafid Bouazza, Oscar van den Boogaard, Hella S. Haasse, Willem Frederik Hermans, Peter Verhelst en Connie Palmen in het Engels is volgens de jury ‘echt een ambassadrice van de Nederlandstalige literatuur in de Angelsaksische wereld.’

Linthout is het best bekend als tekenaar van ‘Urbanus’, waarvan hij 130 delen tekende. Maar hij kreeg prijs vooral voor zijn stripromancyclus ‘Het jaar van de olifant’, waarvan vorig jaar deel 7 en 8 uitkwamen. De jury oordeelde: “De atypische beeldtaal is tegelijk nadrukkelijk Vlaams en universeel. Linthout maakte een aangrijpende en krachtige striproman.”

Lees ook:Antwerpen-Centraal krijgt eigen stationsroman
Lees ook:Vertaler en auteur Dik Linthout overleden
Lees ook:Majesteit – Oscar van den Boogaard
Lees ook:David Barnouw over het fenomeen Anne Frank
Lees ook:Bernard Dewulf wint Libris Literatuur Prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.